Sve primene pantenola na jednom mestu: lekovita svojstva brišu godine sa vašeg tela! (recept)

Pantenol je alkohol proteinske kiseline. Obiluje vitaminom B5, pa ga iz tog razloga nazivaju i provitaminom B5. Najčešće se koristi u kozmetici i kao takav može se pronaći i kao provitamin B5, bepathen, pantothenol, dexpanthenol, pantotheny. Pantenol u sebi sadrži pantotensku kiselinu koja je jedan od najvažnijih sastojaka koenzima A, koji je glavni za metabolizam ćelija, piše Cajeviza.com.

Zbog svojih povoljnih osobina pantenol se može naći u skoro svim kozmetičkim preparatima. Česti je sastojak šampona i balzama za kosu, kao i mnogih proizvoda za negu kože, jer deluju hidrirajući na ljudsku kožu. Takođe često se nalaze i u farbama za kosu, u proizvodima za čišćenje lica, gelovima. Ovo je jedno nesvakidašnje jedinjenje koje je u potpunosti bezbedno za ljude i njihovu okolinu.

Zdrava kosa i pantenol

Dekspantenol, koji se nalazi u sastavu pantenola, se u ljudskom organizmu trasformiše u pantotenpnsku kiselinu. Veoma je pogodan za sluzokožu i kožu glave, a samim ti jača koren i ubrzava rast kose. Pantenol stimuliše deobu ćelija epiderma i potpomaže prirodne procese regeneracije kože. Rastvor pantenola daje optimalnu vlažnost koži i obnavlja prirodni Ph.
On će delovati antiinflamatorno i krajnje umirujuće na kožu glave. Ovaj rastvor mogu koristiti svi bez obzira na starosnu dob, a isto tako odgovaraće i svim tipovima kože. Kada je tretman za oštećenu kosu u pitanju ovo je jedan od najpozdanijih proizvoda, jer vraća sjaj kosi, obnavlja dlaku, ubrzava rast i sprečava cvetanje i dalje oštećivanje već kozmetički tretirane kose.

Pantenol se može utrljati noću pred spavanje u teme glave uz blagu masažu, a može se i naprskati po celoj dužini dlake. Moguće je da se primete suvi krajevi, ali bez obzira to nije dugoročno već trenutno. Pantenol je sjajan i u kobinaciji sa drugim proizvodima. Ukoliko ste u mogućnosti može se pomešati sa ricinusovim kapima, kada će davati sjajne rezultate.
Dužina držanja pantenola na temenu nije ograničena, što se duže drži to će učinak na ljudsku kosu biti bolji. Najbolje je ulje i rastvor držati celu noć i ujutru ga isprati. Pantenol se na kosi može koristi koliko i kad god osoba poželi. Nema ograničenja u korišćenju, ali naravno ne treba preterivati ni u čemu.

Veoma je bitno znati čuvati rastvor pantenola. Većina ljudi pomisli da je bolje presuti ga u bočicu sa raspršivačem, ali to je pogrešno. Rastvor pantenola čuva se u originalnoj staklenoj bočici. Može se presuti određena količina koja će se odmah i utrošiti i jako je važno voditi računa o tome da se koristi samo 30 dana od otvaranja njegove bočice. Osim ovakvog načina primene od pantenola može se napraviti i veoma efikasan šampon za kosu i to na sledeći način.
Potrebni sastojci za pravljenje šampona: pola litre Kosili šampona; 100 ml pantenol rastvora; 20 kapi ricinusovog ulja; 20 kapi bistrih AD kapi;

Sve sastojke sjeditini i tako dobijenu smesu držati u flaši. Pre pranja kose ovim šamponom dobro promućkati. Preporučeno je ovim šamponom prati kosu tri meseca, pa napraviti pauzu od jednog meseca. Ovo je proveren recept za dobrobit kose i kože glave.

U osnovi mu se nalazi kosili šampon i pantenol koji ima pozitivno dejstvo na kosu, a ricinus se već tradicionlno koristi za sredstvo za ove svrhe.Maska za kosu takođe se može napraviti da u svom sastavu sadrži pantenol. Mnogi tvrde da je veći efekat maske jer se duže zadržava na samoj dlaci, no komentari su različiti, a na ljudima je da odluče šta njima više odgovara.Za masku za kosu biće vam potrebno sledeće: žumance; ricinusovo ulje; nekoliko kapi rastvor pantenola; 50 ml kapi od kopre

Od pomenutih sastojaka potrebno je zamutiti homogenu smesu i tako napravljeno pakovanje naneti na kosu, zatim se uvije peškirom ili najlonom. Tako pokrivena kosa sa pakovanjem na njom potrebno je da odstoji dva sata do ispiranja mlakom vodom.

Pantenol i zdrava koža lica

Većina žena bori se sa sitnim borama oko očiju i usana. One se još nazivaju i tragovi sreće, jer mogu da znače da se žena dosta smejala u životu, ali priznaćemo da ni jedna osoba zbog pojave istih nije baš srećna.Sastojci koji su potrebni da bi se napravila maska za lice su: kokosovo ulje; pantenol krema.Ova dva sastojka nema potrebe da se sjedinjuju, zato što je potrebno naneti ih odvojeno. Najpre sa lica se treba ukloniti sva šminka temeljno i lagano. Nakon toga potreno je jedno umivanje mlakom vodom, a zatim lagano tapkanjem peškirom i osušiti lice.

Na celo lice prvo se nanosi kokosovo ulje, a zatim se samo na predele oko usana i očiju nanosi i pantenol krema.

Ostaviti da deluje tokom cele noći i ujutru najnormalnije nastaviti sa standardnom higijenom. Kokosovo ulje inače može da privuče sve nečistoće iz vazduha na lice, i baš iz tih razloga veoma je važno ovaj tretman obavljati uveče, kako se kasnije ne bi pojavili i problemi da mitiserima i bubuljicama.

Krema protiv bora od pantenola:

1 žumance; 2 kašičice apotekarskog vazelina; 1 kašičica meda; 1 kašika maslinovog ulja; 1 kašičica pantenol kreme.
Vazelin je najpre potrebno otopiti na vodenoj pari, a zatim mu pridružiti i ostale sastojke. Sve to dobro promešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Kada se dobije kremasta homogena smesa prebaciti je u kutijicu u kojoj će se čuvati. Laganim masirajućim pokretima nanosi se na kožu lica i veoma je efikasna kada je podmlađivanje u pitanju.

Bitna stvar koja se treba napomenuti kod upotrebe ove vrste domaće kreme je da se ova krema upija u kožu duže od sat vremena, tako da je najbolje naneti je dva sata pre spavanja na lice. Domaću kremu najbolje je držati u frižideru, pošto su svi njeni sastojci prirodni.

Izvor:zdravlje-i-kuhinja.live

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *