Proverena metoda psihologa: U trenutku blokira anksioznost, depresiju i negativne misli!

5-4-3-2-1 jednan je od najefikasnijih tehnika koja pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa

Kad smo zabrinuti zbog nečega ili nas hvataju stanja nelagode, anksioznosti i depresije, naš mozak se fokusira na razmišljanje o problemu zbog koga smo zapali u takvo stanje. Konstantno razmišljanje o izviru problema samo pogoršava ovo neprijatno stanje.

Što više razmišljamo o tome, slabija je naša sposobnost pronalaženja pravog rešenja, a ujedno se razvija i emocionalni stres, što pogoršava sposobnost racionalnog razmišljanja i donošenja odluka.

Tehnika 5-4-3-2-1 donosi rešenje za ove probleme. Zahvaljujući ovoj metodi iz svake situacije ćete izaći kao pobednik

Ispravna strategija je u takvim situacijama smanjiti nelagodu izbegavajući misli koje nas opterećuju. S obzirom da nije moguće samo jednostavno “isključiti” mozak, tehnika 5-4-3-2-1 nam može pomoći. Ona će nam pomeriti fokusa sa teških misli koje nas ometaju na putu uspeha.

Pomerajući fokus sa negativnih misli, mi:

  • Umanjujemo emocionalni nemir
  • Vraćamo mogućnost da efikasnije razmišljamo i donosimo bolje odluke
  • Imamo veću šansu da nađemo pravo rešenje za problem

Kada ovu tehniku usvojimo, stres i nelagoda nestaju, pa naš mozak postaje rasterećeniji i sposobniji za pronalaženje rešenja za svaki problem. Rasterećen um je prvi korak ka velikim uspesima.

Ovako funkcioniše ovaj princip. Opustite se i  razmišljajte o sledećim stvarima: 

5. navedite pet predmeta različitih boja koji se nalaze u vašem vidnom polju (na primer, zelene zavese, smeđi pod, crna drška, žuti sto, bela šolja)

4. nabrojite četiri osećnja, osoba ili stvari koje vas čine srećnim.

3. navedite tri zvuka (npr. Šum automobila, zvuk razgovora, zvuk klima uređaja)

2. navedite dva mirisa (na primer, omiljeni parfem ili miris kafe)

1. navedite jedan ukus (na primer, uzmite komad čokolade i usredsredite se na to koja osećanja ukusa nastaju, kako se menja njegova tekstura, kako se menjaju oblik i gustina).

Ovo je svojevrsna meditacija koja će za nekoliko minuta skrenuti pažnju sa loših misli. Iako deluje, u prvi mah, banalno, ova tehnika zaista ima pozitivne efekte.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *