NAJZDRAVIJA NA SVIJETU: Zaboravljena biljka jača imunitet, štiti od karcinoma dojke i čuva štitnjaču

Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna ali vrlo dragocena biljka. O njenoj nutritivnoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i narandže.

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lječenju zdravstvenih tegoba.

Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lječenju. Hipokrat je cijenio je ovu biljku i preporučivao je za lječenje pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Sada je službeno međunarodno istraživanje proglasilo ovu lisnatu zelenu biljku trenutno najzdravijim povrćem na planetu, odnosno namirnicom broj 1. Naime, prema nedavnoj studiji, utvrđeno je da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, a takođe i pročišćava krv, potiče apetit i čisti tijelo od toksina.

Mnogi ljudi piju sok od potočarke vrlo često, a preporučuje se i ispijanje razređeno s vodom u odnosu 1: 5. Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga, jer može doći do nuspojava.

Sok od potočarke se može primjeniti lokalno (spolja) u lječenju bilo koje vrste stanja kože i kose. Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloga i možete rješiti problem gubitka kose i mnoge kožne probleme.

Za obloge od potočarke izdrobite malo lišće ove biljke i pomješajte s alkoholom, a zatim nanesite smjesu na kritična područja i zamotajte zavojem. Ostavite oblog par sati, a zatim skinite i isperite područje hladnom vodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *