CIJELI ŽIVOT STE POGREŠNO PILI ČAJ OD NANE: Pomaže samo ako se pripremi ovako

Nana je, uz kamilicu, vjerovatno najčešće korištena ljekovita biljka. Gotovo svaka kuća ima kutiju vrećica čaja od mente. Međutim, kada se biljka mnogo zgnječi, ona gubi svoja ljekovita svojstva. Zato je najbolje da sami uberete mentu, osušite je i čuvate do kraja godine, jer je zaista zdrava.

Puna supena kašika

Za pripremu dobrog čaja potrebna vam je supena kašika suhog lišća biljke i dva decilitra vode. Uz začinsko bilje koje sadrži eterična ulja, kao što je paprena metvica, važno je da ih nikada ne prokuhate, već ih samo prelijte kipućom vodom. Ako koristite svježu biljku, postupak je isti samo dupla doza mente. I na kraju, važno je pokriti čaj i ostaviti da odstoji najmanje 10, a idealno 20 minuta. Nakon toga dobijate ne samo ukusan već i ljekoviti napitak.

 

Zaustavlja dijareju

Nana je odličan biljni lijek za nadimanje, probavne smetnje, gasove i bolove u probavnim organima. U kombinaciji s kimom ili komoračem sprječava grčeve. Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv želučanih tegoba. U kombinaciji sa vranom travom zaustavlja proljev.

Čaj od nane jedan je od najboljih biljnih lijekova za bolesnu jetru, smatraju fitoterapeuti. Osim toga, kažu da miris nane stimuliše nervne ćelije, povećava budnost, koncentraciju i fokus.

Smiruje bol u kostima

Rastvor eteričnog ulja mente i ruzmarina u alkoholu pomaže kod sportskih povreda, bolova u kostima, zglobovima i mišićima.

Čaj od nane je stari narodni lijek za glavobolju, posebno ako je uzrokovana smetnjama u varenju ili promjenom vremena. Još bolji rezultat postiže se kombinacijom mente, kamilice i matičnjaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *