Mediteranska dijeta : Brzo topi kilograme i jača organizam – NEMA GLADOVANJA!

Kako starite, važno je pronaći način ishrane koji vam se sviđa i koji će obezbjediti da ostanete zdravi. Na Internetu možete pronaći dugačak spisak dijeta, ali mnoge od njih su nezdrave i rizične. Prema nutricionistima, jedna od najboljih dijeta nakon 50. godine je – mediteranska!

 

 

Mediteranska ishrana jako je često rangirana među najboljim dijetama za cjelokupno zdravlje i dugovečnost, a nedavne studije ističu da što se starije osobe više pridržavaju ove dijete, to duže žive.

Mediteranski način ishrane inspirisan je zemljama poput Grčke i Italije, a sama dijeta razvijena je u Americi nakon što su naučnici otkrili da ljudi iz mediteranskih zemalja imaju vrlo malo slučajeva srčanih bolesti.

 

 

Mediteranska ishrana nije striktno dijeta, već način ishrane koji se prvenstveno sastoji od voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, kao i orašastih plodova i semenki. Takođe, uključuje umerene količine plodova mora, živine, mliječnih proizvoda i jaja”, otkrila je nutricionistkinja Rejčel Dajkmen. Uz to, crveno meso konzumira se samo u retkim prilikama, a prerađena hrana i rafinisani ugljeni hidrati svedeni su na minimum.

Jedna od prednosti mediteranske ishrane za osobe starije od 50 jeste to što promiče neprerađenu hranu koja je bogata vlaknima. “Vlakna su naročito važna za zdravu ishranu, posebno kako starimo. Pomaže nam u održavanju zdrave tjelesne težine tako što nas održava sitima nakon jela, podstiče dobro funkcionisanje probave i zdrav crevni mikrobiom, snižava holesterol, smnajuje rizik od raka debelog crijeva i podstiče stabilan šećer u krvi”, objasnila je nutricionistkinja.

Maslinovo ulje glavna je komponenta mediteranske ishrane i izuzetno je korisna za zdravlje srca kako starimo. Bogata je mononezasićenim masnoćama korisnim za srce, za koje je poznato da snižavaju loš holesterol i povećavaju dobar holesterol. Maslinovo ulje takođe sadrži poseban biljni spoj koji se zove polifenol – bore se protiv oštećenja slobodnih radikala povezanih sa starenjem i imaju potencijal za usporavanje razvoja bolesti povezanih sa starenjem kao što su bolesti srca, rak i neurodegenerativne bolesti.

Takođe, utvrđeno je da mediteranska ishrana smanjuje rizik od gojaznosti kod žena u post i peri-menopauzi. Prema studiji časopisa The Journal of the North American Menopause Society, višak kilograma tokom menopauze može dovesti do umerenih i teških zdravstvenih problema, tako da mediteranska ishrana može pomoći u ublažavanju stresova tokom menopauze.

Dakle, ova dijeta ne odnosi se isključivo na sleđenje određene rutine, već uključivanje hrane zdrave za srce i ograničavanje one koje s godinama može dovesti do problema.

 

 

 

Izvor: Sensa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *