DAR OD BOGA: Ove dvije biljke pospješuju varenje, ubrzavaju cirkulaciju i utiču na rad crijeva

Takozvane prokinetičke biljke potpomažu varenje tako što olakšavaju prolaz sadržaja kroz crijeva, a među njima su dvije najefikasnije.

Đumbir je prokinetička biljka broj jedan prema travarima. Osim što modulira inflamatorni odgovor, ima antivirusni efekat i stimuliše cirkulaciju, efikasno stimuliše pokretljivost u digestivnom traktu. Od davnina se koristi za lečenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može da pojača i ubrza pražnjenje crijeva, što je veoma korisno za osobe koje pate od gastropareze (otežano pražnjenje želuca u dvanaestopalačno crijevo zbog poremećene pokretljivosti želuca). Dokazano je da đumbir utiče na enzime tripsin i pankreasnu lipazu tokom procesa varenja, što ubrzava pokretljivost i pražnjenje želuca.

2. Artičoka

Ovo je još jedna prokinetička biljka koja pomaže da se ubrza pokretljivost digestivnog trakta. Dok đumbir više djeluje na pokretljivost crijeva u cjelini, artičoka jače djeluje na pokretljivost tankog crijeva, stimulišući lučenje žuči i olakšavajući probavne enzime da efikasnije razgrađuju hranu, vare masti i apsorbuju vitamine.

Odličan je izbor ako imate problema sa neredovnom stolicom ili imate poteškoća sa varenjem hrane. Artičoke se mogu ugraditi u različite recepte, od salata i soseva do priloga i variva od povrća, a preporučeni dnevni unos artičoka za optimalan efekat na varenje je 30-38 g dnevno za muškarce i 21-25 g dnevno za žene.

(b92)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *