ANANAS JE PRIJEKI LIJEK: EVO ŠTA SVE LIJEČI I I ZBOG ČEGA BI GA TREBALI ČESĆE KONZUMIRATI!

Ananas  je nevjerovatno ukusno i zdravo tropsko voće. Nastao je u Južnoj Americi. Ovo popularno voće je prepuno hranjivih sastojaka, antioksidanata i drugih korisnih spojeva, poput enzima koji se mogu boriti protiv upala i bolesti.

Ananas i njegovi spojevi povezani su s mnogim zdravstvenim blagodatima, uključujući pomoć probavi, jačanje imuniteta i ubrzavanje oporavka od operacije, između ostalog. Evo 7 impresivnih zdravstvenih blagodati ananasa.

1. Napunjen hranjivim sastojcima

Ananas je prepun raznih vitamina i minerala. Posebno su bogate vitaminom C i manganom. Vitamin C neophodan je za rast i razvoj, zdrav imunološki sistem i pomaže apsorpciji željeza iz prehrane. U međuvremenu, mangan je prirodni mineral koji pomaže rast, održava zdrav metabolizam i ima antioksidativna svojstva.

2. Sadrži antioksidanse koji se bore protiv bolesti

Ananas je dobar izvor antioksidansa, koji mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i određeni karcinomi. Mnogi antioksidanti u ananasu su vezani, tako da mogu imati dugotrajnije učinke.

3. Njegovi enzimi mogu olakšati probavu

Ananas sadrži bromelain, grupu probavnih enzima koji razgrađuju proteine. To može pomoći probavi, posebno onima s insuficijencijom gušterače.

4. Može vam pomoći smanjiti rizik od raka

Ananas sadrži spojeve koji smanjuju oksidativni stres i upale, a oba su povezana s rakom. Jedno od ovih jedinjenja je enzim bromelain, koji može stimulirati staničnu smrt u određenim stanicama karcinoma i pomoći radu bijelih krvnih zrnaca.

5. Može povećati imunitet i suzbiti upalu

Sadrže širok spektar vitamina, minerala i enzima poput bromelaina koji mogu zajednički ojačati imunitet i suzbiti upale.

6. Može ublažiti simptome artritisa

Protuupalna svojstva ananasa mogu pružiti kratkotrajno ublažavanje simptoma ljudima s uobičajenim vrstama artritisa.

7. Može ubrzati oporavak nakon operacije 

Bromelain u ananasima može smanjiti upalu, otok, modrice i bol koji se javlja nakon operacije. Bromelainova protuupalna svojstva mogu takođe pomoći oporavku nakon napornog vježbanja smanjenjem upale tkiva.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *