ZA VRIJEME MENOPAUZE SVAKA ŽENA TREBA DA KORISTI OVAJ ZAČIN: Spriječava znojenje, depresiju, bol i infekcije!

Ako je trudnoća drugo stanje, menopauza je definitivno treće stanje kod žena.

Kurkuma nije samo u stanju da eliminiše fizičke simptome menopauze i postmenopauze, već i da poboljša naše raspoloženje.

Menopauza je ključna faza u životu svake žene. Ovo se posebno odnosi na nesposobnost da u tom periodu života ima djecu. Tokom menopauze, jajnici prestaju da proizvode estrogen i progesteron. Obično se menopauza javlja kod žena starih pedeset ili više od pedeset godina.

Postmenopauza je termin koji se odnosi na period od nastanka menopauze pa do kraja života jedne žene. Od tog trenutna, žena nema menstruaciju.

Zbog smanjenog broja hormona, u postmenopauzi žena je izložena određenim bolestima. Srećom, postoji sasvim prirodan lek koji ublažava simptome menopauze i postmenopauze a to je kurkuma.

7 dobrobiti kurkume za vrijeme menopauze

1.Štiti od pojave krvnih ugrušaka

Prvo korisno svojstvo kurkume tokom menopauze je povezano sa kardiovaskularnim sistemom. Dobro je poznato da početkom ovog perioda naše srce postaje ranjivo. Žene se po prvi put susreću sa problemom krvnih ugrušaka. Iako postoje odgovarajući lekovi koji spriječavaju formiranje krvnih ugrušaka, ti isti lekovi često znaju da izazovu i niz nuspojava. Kurkuma spriječava trombozu, a pri tome nema neželjenih posljedica zbog korišćenja iste.

2. Bogata je fitoesterogenima

Fitoesterogeni su biljnog porijekla i po svojim efektima podsjećaju na estrogene koji proizvodi ljudsko tijelo. Jedan od prednosti kurkume je da ovaj začin sadrži veliku količinu fitoesterogena.

3. Umiruje bol

Žene u menopauzi često osjećaju bolove u mišićima, glavobolje i osjetljivost na druge dijelove tijela.

Kurkuma je u stanju da ublaži bol izazvan upalom. Ovaj začin djeluje kao prirodni analgetih. Zahvaljujući njoj moći ćete da funkcionišete i to bez ljekova. Kurkuma najbolje ublažava bolove kao što su: migrene, grčevi i problemi sa zglobovima.

4. Bori se protiv depresije

Čak i one žene koje su vesele naravi, tokom menopauze mogu da iskuse depresiju. Ako primijetite da mijenjate raspoloženje, zapamtite da je kurkuma u stanju da vas razveseli.

Kod nekih žena, menopauza izaziva ozbiljne promene raspoloženja koje postaju psihički problem. Druge žene, opet, postaju emotivnije i teško se prilagođavaju na novi period u svom životu.

Ako ste u menopauzi i osjetite simptome poput: stresa, stalne želje za plakanjem, osjećaj inferiornosti, odmah preuzmite odgovarajuće korake i spriječite depresiju.

5. Eliminiše valunge

Talasi vrućine ili valunzi su nešto sa čim se svaka žena susreće u menopauzi. Tokom iznenadnih napada talasa vrućine, ženi se ubrzava rad srca i ona počinje da se znoji. Kurkuma je izvor velikih količina antiosidanata i fitoesterogena koji se bori protiv valunga.

6. Smanjuje rizik od vaginalnih i urinarnih infekcija

Žene u menopauzi su podložne infekcijama. Kurkuma ima antimikrobna, antifunglna i antiiflmatorna svojstva. Uz pomoć kurkume svaka žena će spriječiti ili potpuno izliječiti vaginalnu i urinarnu infekciju u menopauzi.

7. Smanjuje rizik od raka

Promjene u nivou hormona mogu uticati na razvoj raka dojke u menopauzi. Jedan od ljekovitih svojstava kurkume i njenih fitoesterogena je da smanjuju vjerovatnoću pojave raka dojke.

Efekat kurkume se objašnjava činjenicom da je ona sposobna da spriječi reprodukciju ćelije raka. Zato se ljudima koji se bore sa rakom savjetuje da redovno konzumiraju kurkumu. Kurkuma će spriječiti i mučninu izazvanu hemioterapijom.

Kako koristiti kurkumu

Svako jutro u čaši vode razmutite 1 kašičicu kurkume i popijte je na prazan stomak.

LijekizPrirode.com )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *