Važnost jabuke za zdravlje – Najzdravije voće na svijetu

Jabuka, zovu je rajskim voćem, a takav je naziv i zaslužila zbog brojnih pozitivnih učinaka koje ima za naše zdravlje.

Jabuka je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama. Jabuka je danas među najrasprostranjenijim vrstama voća. Postoji oko 10 000 sorti jabuke, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.

U svakom slučaju, ne postoji ni jedno drugo voće koje je toliko prisutno u našem životu na najrazličitije načine kao što je to jabuka. O nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti ove kraljice voća najbolje govori poslovica koja je raširena na svim stranama svijeta – “Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van”.

Jabuka za zdravlje

Jabuka smanjuje rizik od tumora – Zbog bogate količine flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka prostate i pluća. U kori jabuke nalaze se pregršt slojeva nazvanih triterpenoid. Oni mogu spriječiti ili ubiti stanice raka, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i rak dojke.

Jabuka za probavu – Bilo da ne možete na toalet ili se ne možete zaustaviti, vlakna koja se nalaze u jabuci mogu pomoći. U slučaju zatvora upijaju vodu iz crijeva kako bi bolje proradila, a u slučaju proljeva upijaju višak vode iz stolice.

S jabukom protiv prehlade – Jabuka je bogata vitaminom C koji je potreban za obnovu imunološkog sistema. U prosječnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C što je 14 % od dnevne potrebe. Nedostatkom vitamina C sporije se oporavljamo od virusnih infekcija, skloniji smo nastajanju modrica i krvarenju desni.

Jabuka smanjuje razinu kolesterola – Topiva vlakna u jabuci vežu se s mastima u crijevima, a pektin sprečava apsorpciju masti. Tako smanjujete razinu kolesterola u krvi.

Nakupljeni kolesterol može suziti arteriju i smanjiti dotok krvi u srce što dovodi do bolesti koronarnih (srčanih) arterija. Znači, s jabukom možete i ojačati srce.

Koliko jabuka dnevno – rezultati znanstvenih istraživanja preporučuju svaki dan pojesti barem jednu jabuku. Po preporukama stručnjaka savjetuje se od jedne do tri jabuke dnevno.

Jabuka vitamini

U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalij (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

Jabuka je bogata polifenolima – biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata!

100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od 10 % preporučene dnevne količine.

Zašto je jabuka zdrava

Istraživanja su pokazala kako su upravo jabuke značajni izvor flavonoida u našoj prehrani. Štoviše, u skupini su voća koje je izuzetno bogato ovim antioksidansima. Kad god je moguće valja jesti neoguljene jabuke jer njihova je kora pravi koncentrat antioksidansa.

Jabuka za zdravlje dokazano smanjuju rizik za pojavu raka pluća te rezultati znanstvenih istraživanja preporučuju svaki dan pojesti barem jednu jabuku. U jabuci je mnogo antioksidansa među kojima se izdvajaju kvercetin i njegovi metaboliti, katehin, epikatehin, kumarinska kiselina, procijanidin, galna kiselina i dr.

Jabuka pozitivno utječe na zdravlje krvotoka smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka i moždanog udara. Ovo voće koristi zdravlju i funkciji dišnog sistema te smanjuje rizik za pojavu astme i bronhijalnu osjetljivost.

Jabuka za mršavljenje – Redovito jedenje kraljice voća jedan je od najučinkovitijih prirodnih načina za sagorijevanje kalorija. Jabuka prije vježbanja daje energiju, a tri jabuke dnevno mogu ubrzati gubljenje kilograma. Vlakna, kojima je bogato voće i povrće, ubrzavaju osjećaj sitosti i na taj način sprječavaju unošenje suvišnih kalorija

Jabuka kao lijek

Jača kosti i zglobove – Jabuka kao lijek je veoma korisna i onima koji boluju od arterioskleroze, artritisa, reume i kamena u bubregu i žuči. Također, ova čudesna voćka neutrališe kiseline u organizmu, povoljno djeluje na kostobolju, žuticu, reumatizam, probleme sa jetrom i bolesti kože. Pored toga, konzumiranje jabuka štiti organizam od prehlada i upala gornjih disajnih organa.

Reguliše nivo šećera u krvi i stomačne tegobe – Ukoliko se dnevno u organizam unesu dvije ili tri jabuke, može se sniziti nivo holesterola u krvi, kao i krvni pritisak, te i povoljno uticati na stabilnost nivoa šećera u krvi, jer reguliše stvaranje insulina. Konzumiranje jabuka posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa stomačnim tegobama jer sadrži pektin.

Jabuka za zdravlje po sortama

  • Crvene jabuke odličan su izbor ako želite smršavjeti. Njihova kora sadrži piruvat, tvar koja pomaže u razgradnji i uklanjanju masnog tkiva.
  • Zelene jabuke su na glasu kao voće mladosti. Njihov kiselkast i blago opor okus potvrda je obilja vitamina C i antioksidansa koji sprečavaju starenje kože te jačaju njen obrambeni sustav.
  • Žute jabuke odlične su protiv bora, ali i za vid. Sadrže veliku količinu karotenoida koji su učinkoviti u zaštiti kože od bora, a pospješuju i noćni vid.
  • Fuji sorta naročito je korisna u slučaju kolitisa. Kora te sorte obiluje pektinom, topivim vlaknom koje ne nadražuje crijevnu sluznicu, olakšava prolaz sadržaja kroz crijeva u slučaju zatvora i usporava ga kod dijareje.

Protiv gripe – Tri dana jedite što više sirovih jabuka kako biste očistili krv i ojačali imunitet.
Protiv reumatskih bolova, gihta i kolitisa – Tanini prisutni u jabuci sprečavaju stvaranje mokraćne kiseline koja uzrokuje reumu i giht. U lončiću 10 minuta skuhajte šalicu vode i koru dvije jabuke, procijedite i popijte četiri do pet šalica dnevno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *