Tikvice najbolje uspijevaju kada se posade u kante ili saksije: Evo kako da ih gajite na balkonu

Ukoliko nemate baštu ili dvorište, obradovaće vas činjenice da tikvice mogu da se sade u kante ili saksije i da imate prinos kao iz povrtnjaka.

 

Donosimo vam 6 saveta za uzgoj tikvica na terasi:

 

1. Odaberite pravu sortu. Preporučuje se gajenje mini tikvica koje se mogu brati odmah i koristiti za ishranu. Ukoliko ste vrstan gurman, cenićete i cvet tikvice u kulinarstvu.

 

2. Odaberite pravu posudu. Tikvice mogu da se sade u saksije jer imaju relativno plitak koren. Stoga će poslužiti saksija dubine 30 cm. Međutim, tikvica zahteva hranljivo zemljište, pa ako ste u mogućnosti da im obezbedite veće saskije sa slojevitom zemljom – uradite to. Koristite keramičke ili drvene saksije koje ćete redovno zalivati, jer tikvice vole vodu.

 

 

3. Zemlja – kompost. Tikvice moraju imati zemlju koja zadržava vlagu. Najbolje bi bilo da napravite samo sastav zemlje za tikvice koja će imati oko: 1/3 ilovače, 1/3 domaćeg komposta i 1/3 lišća. Takva zemlja će imati dovoljno minerala, ali će i zadržavati vlagu neophodnu za uspešan rast tikvica.

 

4. Tikvice vole sunce. Zato saksiju stavite na neko izuzetno sunčano mesto. Ako je moguće obezbedite im najmanje 6 sati sunca dnevno. To ne bi trebao biti problem s obzirom da se saksije mogu premeštati po balkonu.

 

5. Obavezno im napravite konstrukciju po kojoj mogu da se “penju” . To može biti i ograda na terasi.

 

6. Zalivajte ih redovno. Kao što smo već rekli, tikvice vole vodu ali ne vole da žive u bari. Vodite računa da ne preterate prilikom zalivanja.

 

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *