SUPER DIJETA SA SUHIM ŠLJIVAMA: Jedna od najbržih dijeta koja skida čak i do 1 kilogram dnevno…

Jedna od najbržih dijeta…

Dijeta sa suhim šljivama se smatra za jednu od najbržih, tako da se preporučuje zdravim osobama koje žele da za veoma kratko vrijeme izgube višak kilograma. Iskustva ispitanika nam pokazuju da za dva do tri dana možete skinuti i preko 3 kg viška (gotovo kilogram dnevno) – što je izvanredan rezultat! Ukoliko se sprovodi kako treba uz pridržavanje jelovnika i preporučenu fizičku aktivnost efekti mogu biti nevjerovatni.

Zašto su suhe šljive za mršavljenje tako dobre, a kako da primijenite ovu efikasnu trodnevnu dijetu saznajte u nastavku našeg članka!

Suhe šljive kalorijska vrijednost i sastav:

Ako ste se nekad informisali o tome koliko su ove voćke zdrave i korisne za naš organizam, onda vas vjerovatno i ne čudi da je dijeta sa suhim šljivama toliko popularna i tražena danas. Naime, suhe šljive za mršavljenje su odličan izbor jer ubrzavaju metabolizam zahvaljujući svojim dijetetskim vlaknima pa se baš zbog toga često i preporučuju u ishrani.

Pored vlakana one sadrže još i antioksidanse, tačnije dragoceni beta karoten, zatim Vitamin E i C, fitohemikalije i druge elemente. Kada je riječ o mineralima koji ulaze u sastav vrijedi napomenuti bakar i kalijum. Kasnije, kada budemo došli do pripreme za dijetu vidjećete da preporučeni unos iznosi svega 6 suhih voćkica dnevno i uz pomoć njih ćete snadbjeti organizam sa 15g šećera fruktoze i glukoze i negdje oko 25g ugljenih hidrata.

Fitonutrijenti koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala ali i za očuvanje ćelija koje se bore protiv bolesti, takođe su sastavni dio ovog voća. Ako ste u mogućnosti, savjetujemo vam da dnevno uzimate barem jednu četvrtinu šolje suhih šljiva jer na taj način unosite 17 procenata potrebnog dnevnog unosa Vitamina A.

Ista količina suhih šljiva sadrži 15 odsto dijetnih vlakana (one nam pomažu za regulisanje šećera u krvi) i 10 odsto od preporučene dnevne vrijednosti kalijuma (konzumiranjem namirnica bogatih kalijumom možemo smanjiti rizike od povišenog krvnog pritiska, srčanog udara kao i drugih srčanih oboljenja). U 100g suhih šljiva se nalazi blizu 270 kalorija.

Evo i kakav nam meni predlaže dijeta sa suhim šljivama za jedan dan:

Doručak:

– 6 suhih šljiva

Užina:

– jedna jabuka

Ručak:

– jedna viršla i kuhano jaje

Popodnevna Užina:

– isto što i za ručak

Večera:

– čaša niskomasnog jogurta

Kao što se da primjetiti iz jelovnika brza dijeta sa suhim šljivama prilično je restriktivna te se zbog toga nikako ne smije držati duže od 3 dana. Napominjemo da ovako strogu dijetu smiju primenjivati samo zdrave osobe. Najbolje bi bilo da se najprije konsultujete sa ljekarom prije nego što krenete sa njom.

Na samom početku rekli smo da je fizička aktivnost dosta bitna, odnosno pomaže u postizanju još boljih i vidljivijih rezultata. Vjerovatno se pitate čemu onda dijeta ali nije baš tako.

Evo i odgovora: Ukoliko budete korigovali samo ishranu, dijeta sa suhim šljivama će postići određene rezultate tj. oni neće izostati ali oni nisu ni približni onima koji uključuju i svakodnevnu fizičku aktivnost.

Tu se ne misli naravno na neko posebno treniranje, već lagano trčanje od 15min do 20min, brzo hodanje u prirodi ili nešto treće što vama najviše odgovara. Postoji varijanta gdje se svakog drugog dana koristi dijeta, a između se jede normalno (opet napominjemo da je fizička aktivnost izuzetno poželjna).

Dakle, dijetu možete proširiti na 6 dana ali tako da se jedan dan pridržavate jelovnika dijete, drugog dana jedete normalno i tako u krug.

Suhe šljive regulišu probavu i ubrzavaju metabolizam:

Kada pričamo o zdravstvenim benificijama, dijeta sa suhim šljivama može biti itekako korisna za ubrzanje metabolizma i ozdravljenje cjelokupnog probavnog trakta. Plodovi ove biljke bilo svježi ili sušeni, pripremljeni u kompotu, koriste se kao prirodan lijek protiv zatvora i naša narodna medicina ih naročito cijeni.

Osim što se suhe šljive upotrebljavaju za mršavljenje i dijetu, one su veoma dobre za prevenciju brojnih kardiovaskularnih (srčanih) oboljenja, smanjenje rizika od pojave dijabetesa (šećerne bolesti), kao i za balansiranje dobrog i lošeg holesterola u krvi.

Podjednako su efikasne i za zdravlje kostiju (odlični su borci protiv osteoporoze), poboljšavaju vid, sprječavaju ubrzano starenje ali se koriste i kod problema sa bubrezima i bolovima u žuči. Suhe šljive u kompotu naročito se preporučuju osobama koje obolijevaju od hemoroida. One će učiniti stolicu mekšom i volumiziranjom, te će defekacija biti znatno lakša i proteći će bez ikakvih tegoba i smetnji.

Ako imate ozbiljnih problema sa zatvorom stolice i opstipacijom, onda se obavezno konsultujte sa vašim ljekarom oko doziranja suhih šljiva, nikako ne započinjite dijetu bez toga.

Kakva su iskustva korisnika sa ovom dijetom:

Kao što smo rekli na početku teksta, ukoliko se budete redovno pridržavali plana ishrane i fizičke aktivnosti (20 minuta dnevno) dijeta sa suhim šljivama će biti veoma efikasna. Naravno, tu dosta utiče i metabolizam koji varira kod svake osobe ali nam iskustva ispitanika pokazuju da se u prosjeku može gubiti po jedan kilogram dnevno.

Listajući forume naišli smo na puno pozitivnih komentara kada su suhe šljive za mršavljenje u pitanju. Svakako vam neće škoditi ako ste dobrog zdravlja ali vodite računa da ne pretjerate sa dnevnim unosom. Nikako se ne preporučuje da dijeta drži duže od 3 do 4 dana jer je veoma zahtjevna i stroga (što se vidi po jelovniku).

Za kraj samo želimo još da napomenemo da je konsultacija sa ljekarom obavezna kod osoba koji imaju zdravstvenih problema. Ostalima se takođe preporučuje razgovor sa medicinskim stručnim licem jer, kao većina drugih, tako i dijeta sa suhim šljivama može da bude prezahtjevna za ljudski organizam.

Njeni jedini nedostaci su da je ne mogu baš svi primenjivati (problemi sa stolicom i sl.) kao i to da može da traje samo 3 do 4 dana, tako da se maksimalno može izgubiti 4 do 5 kilograma. Rezime cijele priče je da su ove dragocijene sušene voćke veoma zdrave za čovjeka, tako da se automatski i brza dijeta sa suhim šljivama preporučuje za skidanje viška kilograma ali i kao odlična prevencija brojnih tegoba.

Izvor: zdravailepa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *