Stavila je prije spavanja listove kupusa na grudi i noge a kada se probudila, osjetila je nešto u svom tijelu što nikada nije do tada!

Nekoliko savjeta za korištenje kupusa u neuobičajene svrhe. Pretpostavljamo da vam nije palo na pamet koliko je kupus zdrav!

 

 

1. Otok

 

 

Kupus ima anti-inflamatorno svojstvo, pa je odličan protiv upala. Stavite nekoliko listova kupusa na nateklo područje i ostavite preko noći. Samo se potrudite da ne zatežete previše.

 

 

2. Tiroidna žlijezda

 

 

Kupus pomaže pravilnom funkcionisanju ove žlijezde. Stavite nekoliko listova kupusa na vrat, obmotajte zavojem i ostavite preko noći. Ujutru ćete sigurno primjetiti razliku.

 

 

3. Glavobolje

 

 

Stavite nekoliko listova kupusa na sljepoočnice i navucite kapu kako listovi ne bi spadali. Glavobolja bi trebalo da prestane.

 

4.Bol u grudima

 

 

Mnoge žene osjećaju bol u grudima, pogotovo kada doje djecu. Ovo je veoma nelagodna situacija, a kupus će sigurno pomoći.

 

 

5. Astma

 

 

Najveći broj zelenog lisnatog povrća pomaže kod bolesti disajnih puteva, potvrdila je studija australijskog Univerziteta Melburn. Ovo povrće bogato je vitaminima A, C i B6, gvožđem, kalcijumom i vlaknima.

 

 

7. Katarakta

 

 

Kupus je bogat beta karotenom, što ga čini odličnim za prevenciju od katarakte.

 

 

8. Čir na želucu

 

 

Isjeckajte pola glavice kupusa, posolite i iscijedite jedan limun. Ostavite da odstoji. Dnevno bi trebalo piti 3-4 čaše ovog soka.

 

 

9. Malokrvnost

 

 

Kupus sadrži mnogo hlorofila, mineralnih soli i vitamina te se preporučuje malokrvnim osobama, bilo da je sirov ili kuvan na pari.

 

 

10. Kupus kao lijek

 

 

Ako želite da maksimalno iskoristite pogodnosti koje kupus daje, onda ne bi trebalo da ga kuhate dugo, dinstate ili pržite jer onda gubi hranjive materije, a ostaju samo vlakna koja baš i nisu pogodna za nas.

 

 

Izvor: fokuzz.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *