SIRĆE OD JABUKE: Kako ga spremiti i koliko je ono zapravo zdravo

Mnogi su već upoznati sa tim koliko je jabukovo sirće zdravo i kakve sve korisne benefite ima po organizam.
Ono se najviše koristi pri kuhanju, ali takođe može i da pomogne kod raznih tegoba.

Danas vam donosimo odličan recept za pripremu sirća od jabuka.

Standardni recept (sa i bez šećera)

Trebat će vam:

  • Jabuke – prema željenoj količini sirćeta ili raspoloživim posudama, najviše 10kg
  • Voda – 50 – 100ml po litru soka
  • Ja šećer ne stavljam, ali ukoliko želite možete dodati 50-80 grama po litru

 

Upute za pripremu:

Isijecite jabuke na komade, odvojite jezgro i sjeme. Izrendajte ih ili sameljite u mašini za mljevenje mesa da biste dobili pire.

Jabuke se ne peru. Ako su vrlo prljave, obrišite ih suvom krpom. Na njihovoj površini je divlji kvasac koji će fermentirati.

Pire zajedno sa odvojenim sokom sipajte u nemetalnu posudu sa širokim otvorom. Pokrijte gazom.

Ostavite posudu na 2-3 dana u mraku na sobnoj temperaturi. Miješajte svakih 8 do 12 sati čistom rukom ili drvenom kašikom. Masa treba da potamni i da se na njenoj površini pojavi pjena i blagi miris fermentacije. Ovo je znak za prelazak na sledeću fazu.

Ocijediti pire kroz gazu ili presu i sipati kipući sok u staklenu teglu ili veću bocu tako da ne napuni više od 75% zapremine.

Ukus. Ako sok nije sladak možete dodati šećer u skladu sa gornjim proporcijama. Promješajte. Sok treba da bude sladak, ali ne previše. Maksimalno dozvoljeni sadržaj šećera je 20%.
Ja ga ne stavljam, ali je moguće.

Ako je kiselost smeše visoka (tj. ako peče jezik), dodajte vodu.

Na vrat posude stavite gumenu rukavicu na kojoj ste iglom izbušili rupu. Zatvorite gumu za grlo kako biste spriječili ulazak vazduha.

Prebacite bocu (ili drugu posudu koju ste koristili) na mračno mesto, na 20 – 25°C, približno. 25 – 40 dana.

Posmatrajte kada će se fermentacija završiti. To se vidi po tome da je rukavica nabrekla i vino se izbistrilo. Nalijte mlado vino kroz crijevo bez usisavanja taloga na dnu. Tako će sirće biti prozirno.

Sipajte vino u posudu sa što širim vratom – za bolji kontakt sa vazduhom. Smešu možete ostaviti da se ukiseli u tegli, ali to će potrajati duže. Da biste se zaštitili od insekata, stavite gazu na vrh i zavežite je. Posle toga, na površini će se stvoriti film.

Stavite u tamni ormar ili sobu 45-60 dana (ili pokrijte posudu) na 18-23°C. Predforma će se postepeno kiseliti, pretvarajući se u željeno sirće. Pred kraj procesa nestaje karakterističan opor miris kiselosti.

Gotovo domaće jabukovo sirće se filtrira kroz četvoroslojnu gazu ili gustu tkaninu, flašira i zatvara. Čuva se u ormaru zaštićenom od sunca, a rok trajanja je 3 godine.

Za šta je sve zdravo sirće od jabuke:

  • Kod bolova u zglobovima i gihta
  • Za artritis, osteoporozu
  • Za želudac, žgaravicu
  • Protiv zatvora
  • Protiv upale krajnika, pluća itd. – Isperite grlo razblaženim sirćetom i interno – sirće sa medom pomaže u rešavanju upalnih procesa

Napravite i vi svoje sirće od jabuke.

Izvor: 24kitchen.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *