Recept riječkog kardiologa: Domaći čaj za mršavljenje koji topi do 100 kg

Želite li smršavjeti najbolje je poslužiti se već provjerenim receptom. Takav recept nudi riječki kardiolog, dr. med. Alen Ružić koji je smršavio 98 kilograma zahvaljujući promjenama u prehrani koje svatko može usvojiti i domaćem čaju kojeg je sam osmislio

Caj_Pixabay

Prezadovoljna sam čajem iWKAN, lagano sam smršavjela 10 kilograma u 5 mjeseci. Čaj i dalje pijem, ali u malim količinama, vikendom si pustim da ‘zgriješim’, ali kilaža je ista’, samo je jedan od mnoštva komentara zadovoljnih korisnika čaja iWKAN čiju je mješavinu osmislio doc. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., šef Odjela za kardiomiopatiju u KBC-u na Sušaku i utemeljitelj Akademskog centra zdravlja u Rijeci u čijem je sklopu Škola mršavljenja, a iz koje su proizišle trgovine čajevima Samovar.

Dr. Ružić i sam je imao problema s tjelesnom težinom, a kada je njegova kilaža tijekom specijalizacije dosegla 186 kilograma, ovaj danas 43-godišnjak odlučio je uzeti stvar u svoje ruke i u roku od 5 godina smršavio 98 kilograma.

“Čaj iWKAN sadrži biljke za koje postoje dokazi da na neki način pomažu u mršavljenju, poput koprive, bosiljka i lista masline. Svi sastojci potpuno su sigurni za zdravlje”

Nakon bezbrojnih pokušaja mršavljenja čiji su rezultati uvijek trajali kratko, počeo sam proučavati kako zadovoljiti medicinske kriterije, ali da prehrana istodobno bude prilagođena svakodnevnom životu, jednostavna, zdrava, ukusna i bez gladovanja. Pritom se logički nametnulo pitanje mogu li ljekovite biljke pomoći kod mršavljenja. Naime, poznato je da svi koji imaju problema s debljinom svjesno ili podsvjesno žude za nekim čarobnim sredstvom koje će riješiti problem. No, čarolije nema.

Kao što netko nauči voziti avion ili svirati klavir, tako u prehrani treba poštovati pravila metabolizma, nutricionistička znanja i osluškivati vlastito tijelo. Tijelu moramo davati ono što mu treba, preuzeti kontrolu nad osjećajem gladi i sitosti (što se može), izbjegavati nepotrebne i štetne namirnice, te biti dovoljno uporan da vrijeme osigura željene rezultate‘, priča dr. Ružić.

NAJVEĆI MITOVI O PREHRANI

U kreiranju domaćeg čaja iWKAN istražio je literaturu i uz pomoć vodećih hrvatskih fitoterapeuta odabrao biljke za koje postoje dokazi da na neki način pomažu u mršavljenju, poput koprive, bosiljka i lista masline. Uvjet kod odabira sastojaka je bio da oni budu potpuno sigurni za zdravlje. Isprobajte i čaj od maslinova lišća koji će vas preporoditi.

‘Mjesecima sam se samostalno poigravao s omjerom ovih biljaka i konačno napravio idealnu mješavinu čaja koja uz pametno hranjenje olakšava postizanje cilja, daje energetsku ravnotežu i pomaže kod potiskivanja osjećaja gladi. Osobno sam koristio ovaj čaj tijekom svog jednogodišnjeg mršavljenja s maksimalnih 186 kilograma, te ga nastavio piti u fazi desetogodišnjeg održavanja postignutih rezultata’, ističe Ružić koji je srušio i 5 velikih mitova o prehrani:

1. Doručak se ne smije preskakati

Doručak odista je najvažniji obrok, nezaobilazan za djecu i mlade osobe, dijabetičare i druge skupine s posebnim prehrambenim interesima, no osobe koje imaju višak tjelesne težine, nemaju drugih bolesti i ujutro nisu gladne, nikako se ne bi trebale prisiljavati jesti samo pod krilaticom zdravog obroka. Već jedna voćka ili čaša cijeđenog soka, dovoljan je jutarnji unos.

2. Krumpir i tjestenina debljaju

‘Nije istina da krumpir i tjestenina debljaju’, naglašava dr. Ružić. Naime, krumpir je niskokalorična (68 kcal/100 g) namirnica i odličan sastojak dnevnog obroka. Deblja krumpir koji se ‘napije’ ulja jer masnoće imaju visoku (900 kcal/100 g) kalorijsku vrijednost. Tjestenina pak ima 350 kcal prije kuhanja i oko 175 kcal u 100 g nakon kuhanja. Debljaju saftovi koji u pravilu imaju puno kalorija zbog visokog udjela masnoće.

3. Maslinovo ulje je dobro za mršavljenje

‘Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća koju poznajemo, no kao i druge masnoće vrlo kalorična. Minimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 čajne žličice) što daje 90 kalorija. Svako tko želi smršaviti trebao bi se držati ovog pravila, a salate nikako uljiti’, govori dr. Ružić.

4. Sir je zdrava namirnica

Sirevi su visokomasni proizvodi čiji utjecaj na zdravlje jako ovisi o sirovini od koje su napravljeni (vrsta i podrijetlo mlijeka, uzgoj životinja koje daju mlijeko) i o tehnologiji. Sireve treba maksimalno reducirati tijekom mršavljenja, a u prehrani ih tretirati kao zamjenu za masnoću. U neke dane umjesto navedene 2 čajne žličice ulja, može se uzeti približno ista količina sira.

5. Treba piti što više vode

‘Niti jedno piće, pa ni vodu ne treba konzumirati uz jelo’, kaže Ružić. Naime, kada jedemo i istodobno pijuckamo (makar i vodu), nesvjesno ubrzavamo unošenje hrane, a dokazano je da osobe koje brzo jedu imaju izrazitu sklonost debljanju.

UGLJIKOHIDRATI UJUTRO, PROTEINI NAVEČER

Dr. Alen Ružić osmislio je i prehranu metaboličkog ritma čiji je ključ uzimanje uhljikohidrata u prvom dijelu dana, a unos proteina u večernjim satima. Kombinacija čaja iWKAN i prehrane metaboličkog ritma garantirano rezultira gubitkom kilograma. Iz prehrane metaboličkog ritma proizlazi i 5 osnovnih pravila trajnog mršavljenja (bez jo-jo efekta):

1. Dnevnu prehranu planirati u minimalno 3 obroka i to na način da se obroci prilagode individualno vremenu u kojem osoba ima najizraženiju glad.

2. Tijekom jutra i dana (do poslijepodneva) jesti nemasne ugljikohidrate – tjestenina, krumpir, nemasni kruh ili još bolje dvopek uz voće i povrće, a za večeru povrće i proteine (posni sir, nemasno meso, riba, bjelanjak).

3. Stroga kontrola u unosu masnoća – ne samo ulja, već i onih skrivenih u hrani (npr. keksi imaju oko 50 posto masnoće, grickalice, sirevi…). Isprobajte i recept za špagete s 0 posto masnoće i kolesterola.

4. Pokušati biljnu hranu (sve svježe voće i povrće) jesti što više, te je po mogućnosti uklopiti u baš svaki obrok. Dobro je uvesti naviku konzumacije salate kao predjela prije najvećeg obroka u danu (ručak). Ovo su 3 namirnice koje morate jesti svaki dan ako želite smršavjeti.

5. Izbjegavati ‘prazne’ kalorije tj. slatke tekućine koje imaju visok energetski sastav, a ne utječu na sitost. Piti puno, vodu ili prirodne napitke (čajevi, limunada), posebno one koji pomažu u kontroli osjećaja gladi.

Pravilo fizičke aktivnosti:

1. Početak mršavljenja tj. veliki višak tjelesne težine – u prvom redu voditi računa o prehrani, a fizičku aktivnost tretirati kao maksimalno povećanje laganih i dugih aktivnosti (šetnje, plivanje), ne inzistirati na intenzivnim treninzima.

2. Kraj mršavljenja i održavanje tjelesne težine – značajno je veći energetski efekt tjelesne aktivnosti, pa uz stručne savjete, u ovim periodima treba jako voditi računa ne samo o spontanim aktivnostima, nego i o eventualnim ciljanim treninzima.

Izvor: zadovoljna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *