Prirodni lijekovi za masnu jetru: Recept napitka za njeno prirodno čišćenje

Masna jetra najčešće je asimptomatska, a da bi se videlo da je jetra masna, sasvim je dovoljan ultrazvučni nalaz.

Osobe sa masnom jetrom imaju: od 10 do 40% povećanu telesnu težinu, imaju poremećaj metabolizma šećera (hiperinsulinerija, intolerancija na šećer ili periferna insulinska rezistencija), povišen holesterol, povećane trigliceride, ili su uzrok neki lekovi (antibebi pilule, kortikosteroidni lekovi, kortikosteroidi, itd.), ili uzročnik mogu biti neke urođene bolesti.

Kada bismo pitali i tražili određen prirodni lek za masnu jetru, to ne bismo mogli sa sigurnošću tj precizno odmah reći.

Međutim, celokupno menjanje načina življenja i ishrane je pravi put za oporavak masne jetre. Naravno, ovo ne podrazumeva nikakvi nagli zaokret ili neke agresivne tretmane na organizam. Pre svega, potrebno je preći na dijetalniji režim ishrane i izgubiti višak kilograma, ali što prirodnije i postupnije.

Pored toga što vaša ishrana mora biti što zdravija, ona takođe mora biti i veoma umerena. Dakle, voditi računa i o načinu (vrsti), i o količini namirnica. Uz ishranu, treba uvesti i redovnu fizičku aktivnost (minimalno pola sata na dnevnom nivou).

Nekoliko namirnica je potrebno obavezno i redovno uvesti u ishranu, jer će vam pomoći pri rehabilitaciji masne jetre.

Ostavite alkohol, prerađene proizvode, gazirane napitke, energetske napitke, brzu hranu, a jedite što više sirovo voće i povrće.

Sveže voće i povrće je najbolji lek u slučaju masne jetre. Takve namirnice pomažu čišćenju i oporavku jetre.

Nezdrave industrijske namirnice sadrže visok nivo trans masti i fruktoze pa su štetne. Izbegavajte proste ugljene hidrate (beli hleb, testenina, kukuruz, beli pirinač, krompir, šećer).

Smanjite celokupne masnoće u ishrani, pogotovo trans masti kao što su margarin koji bi svi trebalo da izbace iz ishrane a ne samo ljudi koji imaju masnu jetru.

Bazirajte ishranu na niskokalorične namirnice i namirnice bogate vlaknima.

Jedna od tvrdnji je da je kozja surutka jedna od najefikasnijih lekova za masnu jetru, jer je bogata aminokiselinama, vitaminima, mineralima i proteinima koji čuvaju i regenerišu jetru.

Grejpfrut pored sagorevanja masti u jetri od sagoreva masti celog organizma, zbog enzimakoje poseduje

Domaće jabukovo sirće će takođe pomoći ako ga koristiti kao dodatak masnom obroku. Na primer, masna supa ili neko varivo ćete razblažiti tako sto ćete dodati pre jela domaće jabukovo sorće (dovoljna je jedna supena kašika).

Đumbir ima antioksidanse a takođe vraća u balans nivo triglicerida. Koristite ga na više načina (dodatak salati, napitcima ili napravite čaj od đumbira). Za čaj su vam dovoljne da dve kašike korena đumbira stavite u vruću vodu, pa ostavite desetak minuta da odstoji, a zatim ga popite

Čajevi od maslačka, sikavice, kleka, crni šipak, crna rotkva i neke biljne mešavine. Čaj od sikavice preporučuje se za lečenje masne jetre. Potrebno je da 1 do 2 kašičice osušene sikavice peliti sa 2 dl ključale vode. Čaj pustite da odstoji oko 15 minuta.

Preporuka je da ovaj čaj pijte tri puta dnevno, po jednu šolju. Čaj od maslačka čisti krv i ima antioksidativni efekat na organizam. Za pripremu potrebno je sa 2 dl kljucale vode preliti 2 kašičice korena maslačka (isitnjenog), koji će odstojati oko dvadesetak minuta. Ovaj čaj piti ujutru i uveče.

Što se tiče čajnih mešavina preporuka je da se u svrhe lečenja i oporavka masne jetre koristi mešavina po 20 grod svake navedene biljke (neven, hajdučka trava, kopriva, hmelj, rastavić, gorka detelina, ruse, vodopije, kukuruzne svile). A pripremićete čaj tako sto ćete jednu supenu kašiku preliti ključalom vodom (2,5 dl) I posle pa minuta možete ga popiti.

Recept napitka za prirodno čišćenje jetre:

Potrebno je:

– 125 gr sirovog kupusa,
– 1 limunov sok
– 25 gr celera
– 250 gr sirovih krušaka
– komad đumbira (dužine 2 cm)
– pola litre vode
– 10 gr nane

Sve iseckati na kockice, pa dobro izblendati sa čašom vode. Potom dodati limunov sok, ostatak vode i nanu. Sve dobro sjediniti. Ovaj napitak piti ujutru i uveče.

Izvor: kodren.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *