Ovo POVRĆE sprečava osteoporozu, infarkt i Alchajmerovu bolest: Domaćice ga često spremaju ali retko ko zna koliko je stvarno DELOTVORANO

Toliko je zdrava da bi se trebala jesti svaki dan
Zbog izuzetno hranjivih listova, ova biljka je još od davnina poznata i popularna širom sveta. Reč je o blitvi, povrće koje ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost.

Strčnjaci tvrde da ima oko 13 različitih antioksidanasa, ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.

Obogaćena vitaminima K, A ,E i C i prepuna magnezijuma, kalijum i železo, kalciuma, cinka, i još mnogo toga što je zaista neophodno i veoma bitno za naš organizam.

Vitamin K i minerali, kalcijum i magnezijum brinu se o zdravlju i snazi kostiju. Osteokalcin je naročito važan jer usmerava molekule kalcijuma prema kostima. Naučna istraživanja potvrđuju da su niski nivoi vitamina K u direktnoj vezi s pojavom osteoporoze.

Zbog antioksidativnih svojstava, vitamin K sprečava odumiranje i nervnih ćelija koje su posledica oksidativnog stresa. Stručnjaci tvrde da nizak nivu vitamina K je povetan sa razvojem Alchajmerove bolesti, što je i studija na univerzitetu Severne Karoline potvrdila.

Takođe ovaj vitamin i sprečava razvoj kancerogenih ćelija. Blitva je dobar izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Prema studiji objavljenoj 2013. godine u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology, blitva višestruko doprinosi zdravlju krvnih sudova – smanjuje krvni pritisak, podstiče cirkulaciju, sprečava agregaciju trombocita i disfunkciju endotela.

Kada kupujete blitvu, veoma je važno da obratite pažnju na njeno lišće, jer u njemu leži sva moć. Blitvu možete čuvati u frižideru do četiri dana. Umotajte je u plastičnu vrećicu te je ostavite u frižider.

Izvor: najzena.rs

Ako vam se dopao članak, podjelite ga sa svojim prijateljima putem društvenih mreža

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *