Ovaj začin će vas prepoloviti: Dodajte ga svakom jelu i gledajte kako kilogrami nestaju

Kumin je jak i neobičan začin čije seme izgleda potpuno isto kao i seme kima, a tek kada ih pomirišete, shvatite da su u pitanju dva potpuno različita začina. Kumin ima jak i neobičan miris, mada se on gubi kada se pomeša sa hranom. Iako je miris jak, ukus je vrlo blag. Odličan je u regulisanju rada probavnog trakta, kod regilisanja rada metabolizma i u sagorevanju masnih naslaga.

Kumin i zdravlje su povezani na veliki broj načina. Osim navedenog, leči nadutost, izbacuje višak vode i toksine iz organizma, smanjuje mučninu, a navodi se da je odličan i u lečenju dijabetesa i sprečavanju nastanka raka debelog creva. Kumin u sebi sadrži antioksidanse, vitamine A i C, ali i esencijalna ulja koja pogoduju organizmu.

Njegovu moć, kada je mršavljenje u pitanju, dokazale su razne studije i jedno sprovedeno istraživanje:

U Teheranskom institutu medicinskih nauka naučnici su okupili 2 fokus grupe, svaka se sastojala od 44 žene sa suvišnom težinom.

Tokom 3 meseca, obe grupe su se hranile po istoj šemi (1200 kalorija dnevno) sa tom razlikom da su u svakodnevni jelovnik prve grupe uključili 1 kafenu kašiku kumina (indijskog kima). Ovaj začin dodavali su u nemasni jogurt, ili u salate.

Rezultat je bio impresivan: žene iz prve grupe izgubili su u proseku 14% telesne masti više, nego žene iz druge grupe. Takav efekat objašnjava se time da kumin sadrži fitosterole koje poseduju sposobnost smanjivanja nivoa holesterola u krvi.

Kako se konzumira:

Za poboljšanje metabolizma unos semena kumina treba da bude – 1 kafena kašika dnevno. Dodajte ovaj začin u jela od jaja, mesa, sira, a takođe, u jogurt i salate.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *