NARODNA INFUZIJA: Samo jedna doza dovoljna

Samo jedna doza je dovoljna da se ne razbolite…

 

 

 

 

U grobnicama faraona ova biljka, kao glavni sastojak napitka je bila ujedno i glavn smjesa za balzamiranje. Tako da je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Dok, s druge strane, kukrkuma, drugi sastojak, posjeduje antibakterijska svojstva, što znači da uništava ćelije virusa i mikroba u organizmu.

Nezaobilazan je sastojak mnogih domaćih pripravaka protiv gripa, prehlade i respiratornih infekcija. Prirodni je analgetik, borac protiv dijabetesa i djeluje kao sjajna preventiva mnogim kancerogenim oboljenjima: raku dojke, prostate, debelog crijeva kože i pluća. Vjeruje se čak da kurkumin može da spriječi razvoj najopasnijih bolesti.

Tradicionalna medicina preporučuje da pomiješati kadulju sa mlijekom, još ako dodate kurkume i med, dobijate domaći infuziju.

 

 

 

Sastojci:

 

 

– 250ml mlijeka

 

 

– 1 kašika sušene kadulje

 

 

– 1 kašikica meda

 

 

– 1 kašikica praha kurkume (1/2 za djecu)

 

 

Priprema i primjena:

Ulijte 250ml mlijeko u lonac, dodati 1 kašiku od suhe kadulje u njemu kuhati. Čim mlijeko počne kuhanjem pokrijte ga i ostavite 15 minuta. Ocijedite mlijeko, dodajte 1 kašikicu meda i 1 kašikicu kurkume u prahu (pola žličice za djecu) i onda to dobaro promiješati. Pripremite ovo piće prije nego što odete u krevet i popiti ga toplo barem pola sata prije odlaska na spavanje.

 

 

 

Izvor: net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *