MAST OD STOLISNIKA: Lijek je za opekline, osipe, ispucalu kožu ruku, razne upale kože i psorijaze…

Nakon što ovu napravite sami nikad vam više neće pasti na pamet da kupite kremu…

Stolisnik se inače učinkovito koristi i kod bolesti kože. Koristi se kod raznih kožnih nečistoća, akni, apscesa, ekcema, prištića i lišajeva, kada se kozmetički problemi rješavaju tonikom i ispiranjem kože. Kao antiseptik djeluje na opekline, osipe, ispucalu kožu ruku, kraste, bradavice dojke, razne upale kože, seboreje i psorijaze.

Livade su prebogate ovom biljkom. Koliko je jestiva, toliko je dragocjena u kozmetici i liječenju kože. Skupe kreme za ublažavanje kožnih alergija, psorijaza, akni i uopće njegu kože sadrže ovu biljku. Te kreme su uglavnom nevjerojatno skupe, a stolisnik ili hajdučku travu nalazite posvuda i ne treba vam puno novaca i sastojaka da bi napravili kvalitetnu, prirodnu i ljekovitu kremu.

Dakle, cilj je napraviti univerzalnu kremu i za ispucale ruke i za lice. Neki ljudi su skloni neurodermitisu, kožnim alergijama i ovo će biti idealna krema za ublažavanje tih simptoma. Stolisnik se inače učinkovito koristi i kod bolesti kože. Koristi se kod raznih kožnih nečistoća, akni, apscesa, ekcema, prištića i lišajeva, kada se kozmetički problemi rješavaju tonikom i ispiranjem kože. Kao antiseptik djeluje na opekline, osipe, ispucalu kožu ruku, kraste, bradavice dojke, razne upale kože, seboreje i psorijaze.

Recept za domaću kremu:

Potrebno je:

– 1,5dl maslinovog ulja

– stolisnik (cvjetići i listići)

– od 7 do 8 listića pčelinjeg voska

– eterično ulje za miris

Priprema i primjena:

Blago zagrijete maslinovo ulje. Uzmete stabljiku stolisnika i u suprotnom smjeru rasta listića povučete rukom i na taj način skinete mlado lišće. Sitne cvjetiće odrežete makazama. Cvjetiće i listiće umiješate u maslinovo ulje. Količinu stolisnika odredite tako da vam sva količina listića i cvjetića bude potopljena u datoj količini maslinovog ulja. Za to vam je dovoljna jedna manja kitica stolisnika. Sve skupa grijete na zaista blagoj (najmanjoj) temperaturi. Pritišćite smjesu sa kašikom za izradu pirea da što više ispusti svoje ljekovite sastojke. Dobro je da smjesa odstoji nekoliko sati, a može i preko noći. Procijedite smjesu kroz gustu cjediljku. Vratite na blagu vatru i dodate 7- 8 listića narezanog voska. Radi se zaista o maloj količini voska. Ako imate komad od oko 100 grama, onda 7-8 puta zarežete nožem, režete listiće i to je to. Vrlo je mala količina voska potrebna da bi se tekućina zgusnula i dobila maziva krema. Na samom kraju dodajete eterično ulje (npr. ružmarina) i prelijete u posudicu.

Nakon ove kreme nikad vam neće pasti na pamet kupovati kremu. Košta vrlo malo (najskuplje je maslinovo ulje), možete je koristiti u neograničenim količinama i za sve, jer je apsolutno prirodna.

Izvor: net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *