Ljuti začini mogu umanjiti rizik od nastanka nekih bolesti, kako deluju i kada se ne preporučuju

Smatra se da kapsaicinin može povećati utrošak energije, uticati na razgradnju masnoća i tako sprečiti gomilanje kilograma

Ljuti začini ne doprinose samo ukusu hrane već svojim svojstvima mogu u bitnoj meri i da osnaže ljudski organizam. Ljute papričice umanjuju  rizik od nastanaka nekih bolesti, sprečavaju gojaznost i umiruju stomačne probleme. Neka istraživanja naglašavaju da ljuti začini pružaju dobru zaštitu od bakterija, gljivica, virusa. Ipak ne preporučuju se svima – osobama koje boluju od oboljenja gornjeg dela gastrointestinalnog trakta, GERB-a, gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu, stručnjaci na savetuju ljute namirnice.

Kako deluju ljuti začini?

Ljuti začini pojačavaju lučenje želudačne kiseline i mogu da dovedu do pogoršanja stanja, posebno kod osoba koje imaju čir. Ljute i začinjene namirnice se na savetuju ni deci. Upotreba ljutih začina izaziva osećaj toplote, peckanja, žarenja usled delovanja kapsaicina. Neka istraživanja ističu da je kapsaicin svojim delovanjem neutrališe slobodne radikale koji su odgovorni za nastanak karcinoma.

Ljuti začini produžuju životni vek

Najnovija studija o prednostima konzumacije ljute papričice iz 2020 prvi put predstavljena je na naučnom skupu Američkog udruženja za srce. Studija tvrdi da osobe koje koriste ljute papričice mogu umanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja i nekih oblika karcinoma. Ova studija analizirala je zdravstveno stanje i način ishrane više od 570.000 osoba u SAD, Italiji, Kini i Iranu.

Analiza je pokazala da su ispitanici koji su koristili ljuto u ishrani za 26 odsto smanjili rizik od srčanih bolesti i za 23 odsto od raka. Pojedini stručnjaci preproručuju malo ljuću hranu osobama koje pate od srčanih oboljenja, i naglašavaju da ljuto jača cirkulaciju i tako sprečavanju razvoj začepljenja krvnih sudova, koji vode u infarkt ili moždani udar.

Prevencija gojaznosti

Upotreba kapsaicina povećava osećaj sitosti, ali i utiče na bržu potrošnju kalorija i masti. Smatra se da kapsaicinin može povećati utrošak energije, uticati na razgradnju masnoća i tako sprečiti gomilanje kilograma.

Smanjuje rizik od razvoja raka

Pretkliničke studije navode da kapsaicin može da uništi maligne ćelije i spreči njihov dalji rast. Stručnjaci, ipak, naglašavaju da su istraživanja na ovu temu minimalna i da nema čvrstih dokaza da upotreba veće količine ljutih začina u ishrani može sprečiti nastanak malignih oboljenja.

Ljuti začini ublažavaju simptome prehlade

Kod infekcija respiratornog trakta upotreba ljute hrane može olakšati disanje. Ljuti začini mogu biti i pomoćno lekovito sredstvo u slučajevima sinusitisa i astme, navode neka istraživanja. Veruje se da kapsaicin pojačava lučenje tečnosti u respiratornom traktu, i na taj način olakšava izbacivanje sluzi.

Reguliše upotrebu šećera

Ljuti začini mogu uticati na naš apetit kada je u pitanju upotreba slatkiša. Veruje se da ljuto smanjuje potrebu za šećerom. Istraživanje iz 2006. godine naglašava da su zabeleženi niži nivoi glukoze kod osoba koje su koristile ljutu pričicu.

Preuzeto sa: eklinika.telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *