LJEKARSKA DIJETA ZA 3 NEDELJE: Savjeti za mršavljenje koje su odobrili doktori

Svaki obrok počnite salatom, svaki kolač zamijenite voćkom! Evo koji su još savjeti ključni za ljekarsku dijetu!

 

 

Uželji da se što pre oslobode viška kilograma, naročito u proljeće i ljeto, mnogi padnu u iskušenje da otpočnu radikalnu dijetu. Oslabiti što više i što brže je, zapravo, recept da se uništi zdravlje, tvrde stručnjaci.

Britanska Nacionalna zdravstvena organizacija ukazuje da se uz pažljivo smanjivanje obroka i pojačano vježbanje može početi proces mršavljenja već za tri nedelje. Koliko ćete oslabiti u konačnom ishodu, zavisi od toga koliko dugo držite ovaj režim zdrave ishrane kao i od individualnih karakteristika – pola, godina, načina života. Osnovni principi su svaki obrok počnite salatom, svaki kolač zamijenite voćkom, od masnoća koristite samo maslinovo ili suncokretovo ulje i to malim količinama.

 

 

 

Za lakše mršavljenje, primenjujte i savete koje je ova organizacija objavila u svom vodiču.

 

 

 

1. Ne preskačite doručak. To vam uopšte neće pomoći u dijeti, naprotiv, dovešće do toga da više grickate slano i slatko tokom dana, da umirite glad. Pritom, nećete unijeti u organizam ključne hranljive materije.

 

 

 

2. Uvedite redovne obroke. Drugim riječima, to opet znači da izbacite sve grickalice. Glavni efekat redovnih obroka je ubrzanje sagorijevanja klorija.

 

 

 

3. Jedite više voća i povrća. Kad počnete dijetu i uhvati vas glad, osetićete kakva je korist od 5 porcija voća i povrća dnevno koje ljekari stalno preporučuju.

 

 

 

4. Ne izbacujte nijednu vrstu namirnica iz ishrane. Suprotno raširenom vjerovanju, nije neophodno da se u potpunosti odreknete “brze hrane”. U tom slučaju biste se samo osjećali uskraćeno. Slobodno pojedite burger ili picu ako to volite, ali vodite računa o ukupnom broju kalorija tog dana.

 

 

 

5. Izbacite alkohol. Broj kalorija koje nosi alkohol je većini ljudi malo poznat. Najbolje je da ga uopšte ne konzumirate, već da kalorije “iskoristite” tako što ćete ih unijeti kroz hranu bogatu važnim nutrijentima.

 

 

 

 

Izvor: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *