KRITSKA DIJETA JE POBJEDILA MEDITERANSKU: Savršena ishrana za žene preko 50 godina

Poslije pedesete godine postaje sve teže smršati, kažu stručnjaci.

 

 

Suvišni kilogrami se mnogo lakše skupljaju, a sve teže skidaju. Međutim, nema smisla upuštati se u restriktivne dijete koje će ugroziti vaše zdravlje i kondiciju. Treba biti umjeren i nježan prema sebi i svom tijelu, kako bi ono što lakše prošlo kroz sve fizičke promijene koje dolaze sa godinama.

Pored procesa starenja, tokom kojeg se mišići pretvaraju u masti, žensko tijelo se suočava i sa menopauzom. „Gubitak estrogena ima jako veliki uticaj na sagorijevanje masti“, kažu stručnjaci. „Prvo, kada opadne estrogen, često dolazi do promijena raspoloženja, pa se zbog emotivne gladi prepuštate velikim količinama, najčešće nezdrave, hrane, kako biste to prevazišli i dali sebi oduška.

 

 

Sa druge strane, pad progesterona čini da manje spavate, dok nivo stresa raste, naročito što se u toj fazi života često gubi osjećaj svrhe, naročito ako imate djecu koja su već odrasla i krenula svojim putem.”

Kada je u pitanju ishrana, najbolje je da se ne odričete hrane, već da se odlučite za zdrave i uravnotežene programe ishrane koji će vašem tijelu obezbijediti sve što mu je potrebno, a da to ne utiče na vašu figuru.Među njima je i kritska dijeta, verzija mediteranske dijete, čije su prednosti više puta naučno dokazane.

Pored mršavljenja, ova dijeta obiluje i supstancama korisnim za zdravlje, jer smanjuje rizike za srce i krvne sudove i štiti od određenih bolesti. Nekoliko naučnih studija, uključujući i čuvenu lionsku studiju, pokazalo je da kritska dijeta smanjuje broj kardiovaskularnih bolesti, svih metaboličkih bolesti, degenerativnih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.

Kako izgleda kritska dijeta?

Stručnjaci tvrde da kritska ishrana nudi raznovrsne jelovnike koji favorizuju zdrave, sezonske i neprerađene proizvode.

Naravno, možemo pronaći hranu koja je hranljiva i bogata vlaknima koja stimulišu varenje, a istovremeno imaju bogat sadržaj vitamina i antioksidanata.Kritska dijeta podrazumijeva dosta sirovog i kuhanog povrća, integralne žitarice, nemasne mliječne proizvode (od kozjeg ili ovčijeg mlijeka), jaja i masnu ribu, uz izbjegavanje prerađene ili previše slatke hrane. Tu je i bijelo meso, kao i maslinovo ulje i crno vino u malim količinama.

Cilj ove dijete je da reguliše nivo šećera i izbori se protiv lošeg holesterola uz održavanje zdrave težine bez frustracija. Dakle, birajte zdrave namirnice i kombinujte ih na adekvatan način, kako biste bez gladovanja i drastičnih restrikcija u ishrani zadržali dobru formu, ali dobro raspoloženje.

 

 

 

Stil / Citymagazine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *