KLJUČNI UZROK OBOLJENJA ŽENSKIH GRUDI: Žene niste toga ni svjesne, a pijete ga svaki dan i to više puta dnevno…

Žene, niste toga ni svjesne…

Znamo da Japanke zaista rijetko oboljevaju od raka dojke, ali izgleda da to nije posljedica samo vitke linije.

Norveška studija pokazala je da osobe koje piju tri čaše mlijeka dnevno utrostručuju rizik od raka dojki u odnosu na osobe koje popiju pola čaše ili manje.

I nije neka vijest ako kažemo da je rak dojke u ekspanziji. Po svemu sudeći, mlijeko je odgovorno za povećan rizik od nastanka raka dojke.

Prije se smatralo da mlijeko samo ubrzava razvoj postojećeg raka, ali sada norveški naučnici tvrde da ga i pokreće. Najviše oboljelih je u Finskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u.

Sve su to zemlje koje po potrošnji mlijeka zauzimaju čelna mjesta.

Norveška studija je pokazala da žene koje piju tri čaše mleka dnevnoutrostručuju rizik od raka dojke u odnosu na osobe koje popiju pola čaše ili manje (rak dojke je redak ili ga uopšte nema u kulturama gdje se mlijeko životinjskog porijekla ne koristi).

Zna se da hormoni i faktori rasta iz mlijeka imaju kancerogeni potencijal, ali to se pokazalo i za sintetičke dodatke vitamina D, kojima se često „obogaćuju“ mleko i drugi proizvodi.

Oboljele, u prosjeku, unose 2 puta više sintetičkog vitamina D od ostalih. Tu se priča o uzrocima ne završava.

Broj oboljelih raste sa potrošnjom testa, šećera i nekih vrsta mesa (pogotovo svinjetine), a pada sa potrošnjom sirovog povrća i ribe. Grudnjaci, a pogotovo uski grudnjaci, multipliciraju rizik.

Recimo, žene koje svakodnevno nose grudnjak barem 12 sati, uvećavaju rizik za više od 20 puta (u odnosu na one koje ga koriste rijetko ili nikada), pogotovo ako su u pitanju grudnjaci sa metalnim ojačanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *