GUŠI VAS KISELINA U ŽELUCU – RIJEŠITE SE GORUŠICE I PODRIGIVANJA NA PRIRODAN NAČIN: Treba vam samo 1 namirnica

Gorušica i podrigivanje su tegobe sa kojima se suočavaju mnogi ljudi – Dunja Gulin, autorka zdravih recepata daje vam prirodne savete!

 

Glavna razlika između gorušice i kiselog podrigivanja jeste u tome što gorušica izaziva osećaj žarenja u grudnom košu, jer želudačna kiselina i enzimi za varenje dolaze do početka jednjaka, dok kod kiselog podrigivanja osećaj žarenja prevladava u grlu, jer se želudačna kiselina i enzimi za varenje dižu sve do grla. Kako u ovom procesu usko sarađuju dva nervna sistema – nervni sistem mozga i sistema za varenje – kada se poremete njihova usklađenost i ispravan rad, nastaju pomenute tegobe, piše Dunja Gulin, autorka zdravih recepata.

Postoji nekoliko mogućih uzroka neuravnoteženog rada ova dva sistema. Na primer, u trudnoći, hormoni koji opuštaju mišiće materice istovremeno opuštaju i mišić koji zatvara jednjak, pa kiselina iz želuca može zbog opuštenijeg mišića da dospe do jednjaka i grla. Zbog toga trudnice često pate od gorušice i kiselog podrigivanja, a slične tegobe se mogu pojaviti i kod primene hormonske kontracepcije.

 

 

 

Pušenje aktivira ista područja nervnog sistema mozga kao hranjenje, što u želucu uzrokuje jače izlučivanje želudačne kiseline, dok istovremeno nikotin opušta prstenasti mišić jednjaka. Rezultat je više kiseline, koja opet može lakše da prodre na mesta koja nisu za to predviđena – na početak jednjaka i u grlo. Ovo je, naravno, samo jedan od brojnih razloga zašto je pušenje nekompatibilno sa zdravim i kvalitetnim načinom života.

Ako vam se dizanje želudacne kiseline ne događačesto nego povremeno, možete sebi da pokušate da pomognete na nekoliko načina:

 

 

  • popijte nekoliko gutljaja vode ili toplog biljnog čaja nakon jela ili kada se pojave tegobe;

 

  • neko vrijeme izbjegavajte namirnice koje mogu da smanje snagu mišica koji zatvara jednjak: čokoladu, intenzivne začine, kafu, rafinisani šecer i al*ohol. Kako ovaj spisak namirnica ne važi za sve, najbolje je da svako sam isproba koje mu od njih smetaju, a koje ipak ne;

 

  • mononatrijum glutaminat (MSG), tj. pojačivač ukusa koji se dodaje u većinu rafinisanih jela može da zbuni želudac i prouzrokuje slične smetnje, pa je dobro izbjegavati proizvode koji ga sadrže, barem neko vrijeme;

 

  • razmutite kašicicu sode bikarbone u malo vode i popijte ili uzmite neki od antacida u obliku tableta dostupnih u apotekama. Ali to nikako ne može da bude trajno rješenje, jer oslabljivanje želudačne kiseline može da prouzrokuje bujanje loših bakterija u želucu, slabije varenje proteina i jače negativno djelovanje alergena, a želudac će nakon nekog vremena početi da proizvodi više kiseline kako bi stanje vratio u kiselu ravnotežu.

 

 

 

Izvor: Sensa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *