F FAKTOR DIJETA JE NOVI HIT U SVIJETU: Bez gladovanja do savršenog tijela

Ako vam kažemo da postoji mogućnost da jedete šta želite, unosite čak i ugljene hidrate, konzumirate alkohol (u normlanim količinama) i znatno manje vremena provodite vježbajući, smanjujući pri tom telesnu težinu, da li biste nam poverovali? Svijet već uveliko priča o čuvenoj F faktor dijeti.

 

F Faktor je naučno dokazan pristup gubitku težine i optimalnom zdravlju. Tanja Zukerbrot je zaslužna za razvoj ove dijete čiji su glavni stub F (fibers) – vlakna.

Što više hrane koju unosite u organizam ima vlakana u sebi, vi ćete se osjećati sitijim nakon jela. Ovo ujedno dovodi do toga da u proseku manje jedete u toku dana. Umesto da se fokusirate na hranu koju treba izbjegavati F Faktor dijeta vam poručuje da svoju ishranu treba da obogatite vlaknima.

 

Sva hrana koja vam je dozvoljena pri držanju ove dijete nalazi se na policama u najbližoj prehrambenoj prodavnici.

Dakle bez namirnica čije ime ne znate ni da izgovorite i bez komplikovanih recepata. Potrebno je samo da se usredsredite na one proizvode koji su bogati vlaknima. Možete da kombinujete nemasne proteine sa ugljenim hidratima bogatim vlaknima koji imaju malo kalorija i održavaju osjećaj sitosti. Tu spadaju nemasno meso, povrće, voće i cela zrna. U proseku je potrebno na dnevnoj bazi unositi oko 30 grama umjesto 15 koliko inače ljudi unose vlakana, da bi ova dijeta bila delotvorna.

Namirnice sa najviše vlakana

Vlaknima se hrane dobre bakterije u crijevima, a ishrana sa dosta vlakana dokazano smanjuje rizik od nastanka karcinoma materice, jajnika i debelog crijeva.

Na listi namirnica sa najviše vlakana nalaze se čija semenke (34,4%), laneno seme (27%), bademi (12,5%), tamna čokolada (10,9%), žitarice-ovas (10,6%), sušeni grašak (8,3%), sočivo (7,9%), leblebija (7,6%), avokado (6,7%), maline (6,5%), crveni pasulj (6,4%),jabuke (3,3%), kruške (3,1%), kinoa (2,8%), cvekla i šargarepa (po 2,8%), brokoli i banane (po 2,6%).

Novi.ba/Žena.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *