Dijeta sa suhim šljivama: Za tri dana, nekoliko kila manje

Suhe šljive su odličan izbor za mršavljenje jer ubrzavaju metabolizam zahvaljujući svojim dijetetskim vlaknima pa se baš zbog toga često i preporučuju u prehrani.

 

Pored vlakana one sadrže još i antioksidante, točnije dragocjeni beta karoten, zatim vitamin E i C, fitokemikalije i druge elemente. Kada je riječ o mineralima koji ulaze u sastav, vrijedi spomenuti bakar i kalij.

Samo 6 suhih šljiva dnevno snadbijeva organizam sa 15 grama šećera fruktoze i glukoze i negdje oko 25 grama ugljikohidrata.

Fitonutrijenti koji služe za jačanje imuniteta, neutraliziranje slobodnih radikala, ali i za očuvanje stanica koje sprječavaju nastanak raka, također su sastavni dio ovog voća.

Ako ste u mogućnosti, preporučujemo vam da dnevno uzimate barem jednu četvrtinu šalice suhih šljiva, jer na taj način unosite 17 posto potrebnog dnevnog unosa Vitamina A.

Ista količina suhih šljiva sadrži 15 posto dijetnih vlakana (one nam pomažu za reguliranje šećera u krvi) i 10 posto od preporučene dnevne vrijednosti kalija (konzumiranjem namirnica bogatih kalijem možemo smanjiti rizike od povišenog krvnog tlaka, srčanog udara kao i drugih srčanih oboljenja). U 100 g suhih šljiva se nalazi blizu 270 kalorija.

Dijeta sa suhim šljivama – jelovnik:

Doručak: 6 suhih šljiva

Užina: jedna jabuka

Ručak: jedna hrenovka i kuhano jaje.

Popodnevna užina: isto što i za ručak

Večera: čaša jogurta

Kao što možete primijetiti, brza dijeta sa suhim šljivama prilično je restriktivna, te se zbog toga nikako ne smije držati duže od 3 dana.

Napominjemo da ovako strogu dijetu mogu držati samo zdrave osobe. Najbolje bi bilo da se najprije konzultirate s liječnikom prije započinjanja ove dijete.

Fizička aktivnost je znatno bitna, pa se preporučuje šetnja, tj. brzo hodanje trajanju do najmanje pola sata dnevno.

Ako držite dijetu svaki drugi dan, ona ukupno smije trajati duže od šest dana piše Stil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *