DIJETA SA KUHANIM JAJIMA: Topi do 1000 kalorija dnevno, EVO KAD I ŠTA TREBA DA JEDETE (JELOVNIK)

Za brzo mršavljenje postoje izuzetno efikasne, ali ponekad vrlo opasne dijete koje vam omogućavaju da primijetite promjene na svom tijelu i izgubite višak kilograma za vrlo kratko vrijeme.Riječ je o ekstremno niskokaloričnim dijetama koje su veoma restriktivne i teško da će svima odgovarati, ali sigurno ne donose dugoročno rješenje i dobro zdravlje.

 

 

Držeći takve dijete, izlažemo organizam gladi, i to ne samo u smislu nedostatka kalorija, već i u smislu nedostatka hranljivih materija i vitamina koji su našem telu potrebni za osnovno funkcionisanje. Takvom dijetom brzo ćete se osloboditi viška kilograma, ali čim počnete da se „hranite normalno“, jer na tako rigorznom režimu ishrane nećete izdržati dugo, sva izgubljena težina će se ponovo vratiti, poput jo-jo efekta!Ipak, dijeta sa kuvanim jajima možda jeste restriktivna, ali je vrlo efikasna. Jaja su dugo bila izuzetno popularna hrana, jer su zasitna i dobar i bogat izvor energije i proteina. Istraživanja čak pokazuju da doručak baziran na jedenju jaja ne samo da sprječava nakupljanje kilograma, već čak i pomaže da se oni istope. Dijeta sa jajima neće nam uskratiti hranljive materije, minerale i vitaminime, jer su jaja hrana koja je izuzetno bogata proteinima, sadrži sve neophodne esencijalne kiseline i aminokiseline. Odličan su izvor holina i masnih kiselina, bogate kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, jodom, cinkom, bakrom i vitaminima A, E, D i K.

 

 

Dijeta sa kuanim jajima – od čega se sastoji?

 

 

Dijeta uključuje kuhanih 6 jaja nedeljno, uz prilog od kuhanog povrća ili čak nemasnog mesa ili bijele ribe kuhane bez masti. To je proteinska dijeta koja sadrži vrlo malo masti i ugljenih hidrata.

Još jedno pravilo ovog programa ishrane je da pijete velike količine vode, i konzumirate puno agruma kako biste ubrzali izlučivanje toksina. Dozvoljene su limunade, nezaslađena kafa i čaj, prirodni sokovi, sveže voće, dvopek, puno povrća i nemasno meso. Na ovoj dijeti zabranjeno je konzumiranje šećera, alkohola, skroba, mliječnih proizvoda i svih masti.

 

 

 

Dijeta sa kuhanim jajima – koji su rizici?

Uz dijetu od jaja brzo ćete primijetiti gubitak viška kilograma, a pošto je takva dijeta predviđena da se drži kratak vremenski period, odnosno samo nedelju dana, neće uticati na pad imunog sistema i energije. Ipak, držanje ove dijete u periodu dužem od sedam dana se ne preporučuje, jer na duže staze ne obezbjeđuje uravnoteženu ishranu.

Dijeta sa kuhanim jajima može izazvati gubitak do 1000 kcal dnevno, zbog čega se rezultati mogu uočiti vrlo brzo!

Napominjemo da se ova dijeta ne preporučuje svima, posebno ne osobama sa zdravstvenim problemima, kao ni trudnicama i dojiljama. I nikako ne bi trebalo da jaja budu jedina hrana koju jedete tokom dana, jer takva ishrana može biti izuzetno opasna. Slušajte svoje telo, ne idite u krajnosti i prije bilo kakve veće promjene u ishrani konsultujte se sa svojim ljekarom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *