Cijeli svijet poludio za „Švedskom dijetom” ! U čemu je tajna?

Za ljubitelje mesa, mliječnih proizvoda i robe ovo je svakako odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) i znatno smanjiti tjelesna težina.

Ovaj režim ishrane, kao što i sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjeni unos ugljenihhidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Još jedna povoljnost ove dijete je što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali zato morate strogo da se pridržavate pravila i ni u kom slučaju ne posegnete za zabranjenim namirnicama.

DOZVOLJENE NAMIRNICE:

– Sve vrste mesa ( pileće, juneće, ćureće, divljač)
– Sve vrste ribe i rakova i
– Jaja na sve načine
– Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, spanać, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike, paradajz i sl.
– Mliječni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva
– Orašati plodovi: Suncokretove sjemenke, orasi, bundevine sjemenke, bademi, orasi, lješnici, indijski orasi, brazilski orasi.

DOZVOLJENO PONEKAD:

Povrće: Cvekla, šargarepa, repa, celer
Voće: Jedna voćka dnevno umjesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera
Čokolada sa većim procentom kakaoa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta nedeljno

NIJE DOZVOLJENO:

– Šećer, sokovi, gazirana pića, tijesta, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i vještački zaslađivači
– Žitarice i skrob: hljeb, pasta, pirinač, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše
– Margarin, rafinisana ulja
– Pivo

Zamolili smo nutricionisu Branku Mirković da nam odgovori da li je popularna „Švedska dijeta” zaista zdrava ili ne.

Prema njenim riječima, ovakav način ishrane pogodan je za osobe koje žive u hladnijim klimatskim uslovima ili kada su hladnija godišnja doba. Mladim, zdravim osobama koje se izrazito fiziki aktivne ovakav način ishrane veoma odgovara. Ishrana je jednostavna i ne opterećuje, a mogu se konzumirati jela u restoranima ili brzo i lako pripremiti kod kuće.

– Preporučujem da se povremeno primjenjuje ovakav način ishrane, posebno kada želite da brzo skinete kilograme i izbacite višak masnoće iz tkiva – naglasila je Branka Mirković.

Izvor: zena.blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *