BOLE LI VAS ZGLOBOVI, MUČI ARTRITIS: Jedite ove 3 namirnice i ublažite upale i otoke, EVO U ČEMU JEE SPAS

Najteže podnosimo simptome reumatoidnog artritisa kada nas bole zglobovi, ukočeni su i otiču. Svi ovi problemi potiču iz istog izvora – upale. Dio rješenja može da bude i u vašoj ishrani.

Istraživanje koje je objavljeno u aprilskom broju časopisa Istraživanje i terapija artritisa pokazalo je da se oboljeli pacijenti vrlo često hrane namirnicama koje podstiču upalu. Kada su prilagodili ishranu, uspeli su da obuzdaju bolest i da stave tegobe pod kontrolu.

Jedan od autora ove studije, dr Džejms Herbert, sa Univerziteta Južne Karoline, ističe da je bila dugoročnog karaktera tako da se antiinflamatorna dijeta pokazala djelotvornom i na duže staze. Najviše poklapanja ima sa stilom ishrane koju nazivamo mediteranska dijeta. “To je i dijeta koja može biti veoma prijatna i ukusna i zato je pacijentima bilo lako da je se pridržavaju.” Namirnice koje predlažemo su, generalno, veoma zdrave pa će prijati čitavom organizmu.

  1. MASLINOVO ULJE

Pokazalo se da ljudi koji praktikuju mediteransku dijetu manje pate od degenerativnih oboljenja zglobova. Budući da se ona, tradicionalno, bazira na maslinovom ulju, istraživači su detaljnije istražili njegov sastav. Pokazalo se da oleokantal djeluje slično kao nesteroidni antiupalni lijekovi pa blokira bol. Suncokretovo ulje je bolje da izbacite iz ishrane.

  1. JUŽNO VOĆE

Pomorandža, limun, grejpfrut, limeta – svi oni sadrže visok nivo vitamina C koji je neophodan za sintezu kolagena. On, pak, održava zdravlje ligamenata, kostiju i tetiva i izuzetno je važan sastojak za sve one koji pate od osteoartritisa. Svi citrusi su i dobar izvor antioksidanata koji smanjuju upalu.

  1. MRKVA

Izuzetno bogata vitaminom A i beta karotenom, mrkva bi trebalo da se nađe svakog dana na jelovniku onih koji pate od bolova u zglobovima. Ovih antiinflamatornih sastojaka ima i u slatkom krompiru kao i u tikvama, ali je mrkva obično najdostupnija. Najbolje je to što se kuvanjem vrijedni sastojci ne gube, pa je možete jesti i presnu ali i termički obrađenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *