Bagremov je odličan za mršavljenje, livadski za srce: Koji med je najlekovitiji? VIDEO

Lekovita dejstva meda su naširoko poznata. Med je dobar za kardiovaskularna oboljenja, cirkulaciju, organe za varenje, poboljšava pamćenje. Međutim, koji proizvodi od meda su najlekovitiji?

Mnogi kažu da je perga najlekovitiji sastojak meda. Međutim, apiterapeut i magistar vojnih nauka, smera hemija Žarko Stepanović kaže da to nije tako.

“To je zbog biznisa. Vrlo je sličan sastav polena i perga – 1.000 evra je kilogram perge. To je izvikano”, započeo je priču na TV Prvoj i nastavio:

Kestenov med – antioksidans, spasava imunitet i bolji je od paste za zube

Koja je tajna našeg meda?

“Srpski med je veoma dobar. Pre dve godine kad je započela korona, pčelari su uglavnom stariji ljudi, to je već u startu izgubljeno, još 2020. godine održavanje pčelinjaka i neophodni radovi. To se odrazilo i na prošlu godinu”, iskreno je govorio Stepanović.

Na pitanje koji je med najbolji i najlekovitiji, Stepanović je siguran da na to nije jednostavno odgovoriti.

“Nema najboljeg meda. Svaki prirodni med je lekovit, samo što je različitog sastava i namene. Bagremov je lagan, dobar za organe za varenje, dobar je sedativ i perfektan je za skidanje kilaže. Supena kašika meda svaki drugi dan rastvorena u dva, tri decilitra vode – kilaža polako odlazi. S druge strane, livadski med je dobar, poznat je po lekovitosti za kardiovaksularna oboljenja. Tinktura matičnog mleča –10 kapi na kašiku i pod jezik – to je fantastično za cirkulaciju.”

Med se pravi i sa raznim dodacima.

Med – zdravlje koje može da se kupi

“Med sa koprivom je najbolji za prostatu, ako mene pitate. Razni dodaci se kombinuju sa medom, ali sam med po sebi je veoma lekovit, zbog tog što u njemu ima sve što je potrebno organizmu. Šumski med ima 13 puta više minerala od drugih vrsta meda, veoma je koristan. Može se reći da je on najlekovitiji”, rekao je.

“To je med životinjskog porekla. Na vrhovima četinara i lišćara, lisne vaši probijaju listove i ti vrhovi su najbogatiji fitoncidima, najlekovitim supstancama koje idu iz korena drveta. I kad to probiju, pčelice dođu i sakupljaju i prerađuju. To je crni med.”

Pravi med protiv falsifikovanog meda

Teško je ustanoviti da li je med falsifikovan.

“Postoji hemijska metoda u okviru koje se jedna trećina meda stavi u teglicu i pomeša sa dve trećine etanola, izmućka se, a ako na površini teglice nema nikakvih primesa, to je čist med, ako se pojavi, onda je falsifikat”, objasnio je on.

Stepanović je ovom prilikom napomenuo da su doze meda koje uzimamo veoma važne i da je dnevna doza meda od 1 do 2 grama.

Tri zlatna dara prirode za prevenciju svih bolesti, izuzetno cenjena od davnina

“Jedan gram je preventivna, a dva grama za lečenje”, objasnio je.

Šta med leči?

“Med leči pre svega za kardiovaskularna oboljenja, cirkulaciju, poboljšava pamćenje, organe za varenje. Dobar je i za spoljnu upotrebu – ako se opečete, samo medom natapkajte bolno mesto, ali obavezno med nakvasite”, rekao je i dodao:

“Ne oslobođaju se lekovite materije, ukoliko se med ne nakvasi vodom.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *