5 dijeta koje znanost potvrđuje

Iako su mnoge dijete učinkovite, ključ je u pronalasku one koja će vama odgovarati na duže vremensko razdoblje. Postoje odlične i zdrave dijete koje znanost potvrđuje i koje uistinu donose rezultate.

 

U ovom članku donosimo 5 takvih dijeta čija je učinkovitost i znanstveno dokazana.

1. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i svježim namirnicama

Ovakve vrste dijeta odlične su za ljude koji trebaju izgubiti na kilaži, popraviti svoje zdravlje i smanjiti rizik od bolesti. Ovakve su dijete fleksibilne jer možete mijenjati unos ugljikohidrata ovisno o vašim potrebama.

U ovoj dijeti jest ćete mnogo povrća, mesa, ribe, jaja, voća, orašastih plodova i masti, ali manje šećera, prerađene hrane i škroba.

2. Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta je zaista odlična za prevenciju srčanih bolesti i isto spada u dijete koje znanost potvrđuje.

Ona naglašava one namirnice koje su se jele na području Mediterana u 20. stoljeću i ranije, a uključuju mnoštvo povrća, ribe, voća, peradi, cjelovitih žitarica, mahunarki, mliječnih proizvoda i djevičanskog maslinovog ulja.

3. Paleo dijeta

Ovo je vrlo popularna dijeta koja je odlična za vrijeme kada želite izgubiti na kilaži i poboljšati cjelokupno zdravlje. Paleo dijete se vrti oko neprerađene hrane koja je bila dostupna i ljudima u predcivilizacijskom razdoblju.

4. Veganska dijeta

Veganska dijeta je postala popularna prošlog desetljeća te je povezana s brojnim zdravstvenim pogodnostima uključujući gubitak težine, poboljšanje zdravlja srca i bolju kontrolu šećera u krvi.

5. Bezglutenska dijeta  Bezglutenska dijeta ključna je za osobe koje nisu tolerantne na gluten, protein koji se često nalazi u ječmu, pšenici i žitu.

Za optimalno zdravlje, trebali biste se usredotočiti na cjelovite namirnice koje u sebi nemaju glutena. Brza hrana bez glutena ne dolazi u obzir.

Sve ove dijete znanost potvrđuje

Postoji mnoštvo dijeta tako da je jako teško odlučiti se za samo jednu koja će vama najbolje odgovarati. U svakom je slučaju najbolje pokušati s dijetom čija je učinkovitost znanstveno dokazana. Tako već imate podlogu i veću šansu za uspjehom.

Također je važno birati dijetu kojom ćete postići ciljeve koji su vama važni, bilo to gubljenje na težini, prevencija bolesti ili cjelokupno poboljšanje zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *