Шта је WW дијета и зашто је популарна?

WW дијета годинама је оцијењена као најбоља дијета за мршављење. Временом су усавршили програм којим дјелује и ојачали га дигиталном подршком за кориснике широм свијета. Откривамо вам на којем се принципу темељи и да ли је одсуство хране довољно за витку и затегнуту линију.

Шта је WW дијета?

Дијета Weight Watcher или скраћено WW, значи “контролу тежине” помоћу бодова. Главна карактеристика WW дијете је прикупљање бодова кроз оброке који су вам унапријед додијељени на основу пола, доби, висине, тежине и тјелесне активности.

WW дијета темељи се на разноликој прехрани, гдје бирате храну коју желите. Свака храна носи одређени број бодова, а скуп хране на дневној бази не смије прелазити број бодова који је за вас појединачно одређен. У наставку ћемо објаснити како се израчунавају бодови за WW дијету, а прије тога ево што још требате знати.

Дијета Weight Watcher није класичан облик прехране који ће вам омогућити само губитак сувишних килограма. Напротив, овај план прехране осмишљен је тако да постане свакодневна рутина и једноставно вас наговара да једете здравије и разноврсније. WW програм фокусиран је на стварање здравих навика, а губитак килограма само је дио плана.

Још једна предност WW дијете је подршка путем апликације коју можете инсталирати на свом телефону. WW програм нуди бројне рецепте, а заснован је на систему SmartPoints, што увелико олакшава спровођење дијете.

Коме је намијењена WW дијета?

Флексибилност у одабиру хране одређује WW дијету као једну од најпрактичнијих дијета. Ријетко која дијета вам омогућава да конзумирате готово сву храну. Због тога можемо рећи да је WW дијета намијењена свима, јер не тражи да се одрекнете својих омиљених слаткиша или јела.

WW програм прехране инспирисан је људима с прекомјерном тежином који желе изгубити нежељене килограме на здрав начин. Дијету могу користити и жене и мушкарци, а препоручује се особама старијим од 18 година. Дијета заснована на сакупљању бодова такође је намијењена онима који брину о свом здрављу и желе побољшати свој цјелокупни начин живота. Савјетује се свима који желе јести здравије и бити физички активнији. Дијету могу користити вегани, спортисти, људи који су физички неактивни итд.

Шта је дозвољено јести током WW дијете?

 Дијета се обично заснива на уздржавању од конзумирања одређене хране. Најчешће је то храна богата угљикохидратима, шећерима и мастима. Ова храна има високе калоријске вриједности, чак и ако се конзумира у мањим количинама. WW дијета највећи број бодова додјељује угљикохидратима, шећерима и мастима. То значи да их треба најмање конзумирати, али њихова конзумација није забрањена. Дозвољено је повремено јести слаткише, тијесто итд., Али циљ није прекорачити допуштени дневни унос бодова.

Највише се препоручује унос воћа и поврћа, млијечних производа, јаја, разних врста меса и рибе. Препоручује се повећани унос воде, а нема потребе да се одричете кафе, чаја и повременог узимања сокова.

Како се израчунавају бодови?

Дошли смо до најзанимљивијег дијела: рачунање бодова. Будући да је врло охрабрујућа информација да није потребно одрећи се своје омиљене хране, врло је важно да тачно знате колико бодова свака храна носи. То ће одредити квантитативни унос исте, али и унос друге хране према броју потрошених бодова, односно онога што вам свакодневно преостаје.

Прво морате израчунати колико бодова смијете унијети тијеком дана. Бодови се темеље на полу, тежини, висини, старости и физичкој активности. Унутар сваке категорије одаберите број бодова који вам припадају и збројите их. Добит ћете укупан број бодова које ћете прерачунати у вриједност намирница и потрошити тијеком дана. Ево смјерница како израчунати појединачне бодове.

Модел за израчунавање појединачног броја бодова

Према полу: женама се додељује 7, а мушкарцима 15 бодова. Постоји посебна табела за године, према којој старост од 18 до 20 година носи 5 бодова, од 21 до 35 година 4 бода, од 36 до 50 годна 3 бода, од 51 до 65 година 2 бода, а старији од 65 добијају 1 бод.

Сљедећи критеријум је висина:

  • мање од 160 – 0 бодова;
  • од 160 цм до 165 цм – 1 бод;
  • преко 165 цм – 2 бода;

Тежина (израчунава се прва цифра ваше тежине):

  • од 50 кг до 59 кг – 5 бодова;
  • од 60 кг до 69 кг – 6 бодова;
  • од 70 кг до 79 кг – 7 бодова и тако даље

 Физичка активност (укупно – посао и кућа):

  • физички неактиван, углавном сједи – 0 бодова;
  • слаба физичка активност – 2 бода;
  • умјерена тјелесна активност – 4 бода;

Током дана можете унијети намирнице у вриједности освојених бодова, кроз три оброка и једну грицкалицу. Додатне бодове можете добити ако се бавите спортом. За свакодневно ходање, пливање, вожњу бициклом или трчање у трајању од 30 минута можете добити приближно 4 бода.

Модел за израчунавање броја бодова са храном

Сад кад сте упознати с бројем бодова које имате свакодневно, морате знати како израчунати вриједност намирница. Све врсте хране носе одређени број бодова. Како се повећава број калорија, угљикохидрата, масти и шећера у храни, тако се повећава и број бодова који одређују њихову вриједност.

Храна богата протеинима има најнижу вриједност. На примјер, воће и поврће имају најмање бодова, али зато имају велику витаминску вриједност. Дакле, за мали број бодова можете јести велику количину воћа и поврћа. Колико бодова има одређена храна израчунава се дијељењем броја калорија са 60, а масти са 9 и додавањем њихових количника.

Да ли вјежбање треба укључити у WW дијету?

Регулација прехране прва је карика у ланцу мршављења и постизања жељене тежине. Одмах слиједи физичка активност. Без обзира на то јесте ли превише заузети током дана, пожељно је одвојити пола сата дневно како бисте продрмали тијело и помогли вам да лакше смршавите.

Вјежбање се сматра готово обавезном активношћу која не само да потиче сагоријевање масти и обликовање тијела, већ и побољшава здравље цијелог организма. Данас постоји безброј физичких активности које ангажују велики број мишића и раде у корист нашег здравља.

Пливање као врста рекреације има низ благодати за људско тијело. Поред пливања, које се препоручује свима, у своју рутину можете укључити и “брзо ходање”, трчање, вожњу бициклом или неки други облик рекреације. За ове активности није потребно превише новца, времена и других одрицања.

Ако то још увијек не можете постићи, вјежбајте вјежбе које можете радити код куће. Могу бити изузетно корисни и дати изврсне резултате.

Користите ли козметику за мршављење током дијете?

Тијеком држања дијете наше тијело пролази кроз промјене. Те се промјене углавном одражавају на изгледу, што може довести до опуштености коже. Колико год је важно бавити се тјелесном активношћу тијеком примјене дијете, вјерујемо да је неопходно укључити и козметику за мршављење.

Без обзира желите ли смршавити, задржати тренутну тежину или једноставно прилагодити прехрану дијетом, промјене на кожи су видљиве. Иако многи вјерују да је појава целулита карактеристична за људе с прекомјерном тежином, одмах појаснимо да се ради о заблуди. Мршаве особе су такође често склоне целулиту. Нажалост, ово није страно људима који се активно баве спортом.

Тијеком мршављења препоручује се употреба крема које смањују целулит јер је њихов учинак вишеструк. Креме против целулита потичу циркулацију која разграђује масне наслаге, ослобађа токсине из тијела и помаже вам да изгубите неколико центиметара у обиму. Антицелулитне креме затежу кожу и чине је глатком, па наборана кожа и тврдоглави целулит неће остати када изгубите сувишне килограме.

Одустајање од омиљене хране, ригорозне дијете и напорног вјежбања неће имати превише смисла ако и даље морате тијело прекрити слојевима одјеће.

Предности и недостаци WW дијете

Свака дијета има своје предности и недостатке. Губитак килограма је свакако највећа предност, али постоје препреке које често доводе до одустајања. Водеће предности овог програма су поступно и стабилно мршављење, могућност властитог избора хране и њена разноликост. Затим, ту је могућност „зараде“ додатниџ бодова, подстицање физичке активности и спорта, као и подршка за мрежу и апликације.

У мане WW дијете убраја се понекад досадан детаљан израчун бодова са храном. Потом, дијета захтијева пуно времена за израчунавање бодова и припрему оброка унутар дозвољених бодова. За људе који се тешко контролишу ова дијета је блага, јер могу јести храну с пуно шећера и мање храњивих састојака унутар дозвољених бодова.

Ипак, WW дијета омогућује губитак сувишних килограма на занимљив и прилично флексибилан начин. Међутим, резултати су игурни само ако покажете устрајност и самоконтролу.

Аутор: Србијанка Станковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *