ZAHVALJUJUĆI OVOM NAPITKU DOŽIVIO JE STOTU: Cio život je bio savršeno zdrav, kod ljekara nikad nije išao…

Elsvort Verham je tokom života nikad nije bio bolestan, a zahvaljujući samo jednom napitku, kako on tvrdi, doživeo je duboku starost.

Verham je bio kardiolog, a umro je u 104. godini života. Do poslednjeg dana je bio aktivan i vitalan, nikad nije koristio štap, a svakog dana je radio u bašti. Govorio je da je to najbolja vežba.

Tajna njegove dugovečnosti se krije u samo jendom napitku, surutki. Koliko je ovaj napitak moćan govori činjenica da on nije jedini čovek koji je doživeo stotu, a kune se u njenu moć. Tomas Par i najstarija žena na svetu koja je živela do 122. godine su, takođe, pili ovaj napitak.

Surutka je proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta, i u njoj ostaju najbolji i navredniji sastojci mleka: vitamin B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Protein iz surutke podstiče funkcije imunološkog sistema, pomaže u izgradnji mišića, regeneriše želudac i jetru i omogućava neometan rad creva.

Da biste izvukli sve najbolje iz ovog napitka, stručnjaci savetuju da pijete maksimalno pola do litar surutke dnevno. Najbolje bi bilo koristiti kozju surutku, jer ima više benefita za organizam od kravlje. Surutka deluje na gotovo sve delove tela, pa ne čudi što je zovu i eliksir mladosti:

Pomaže kod mršavljenja

100 ml surutke ima samo 26 kalorija, ona sadrži pregršt belančevine i zbog toga daje osećaj sitosti, a siromašna je mastima i kalorijama.

Pomaže kod zatvora

Surutka ima diuretsko svojstvo što znači da će brzinski podstaknuti probavu i rešiti neugodan osećaj zatvora i nadutosti. Nemojte preterivati sa ovom namirnicom jer može izazvati dijareju. Do litar dnevno je maksimalno.

Lek za jetru

Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktogobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre. Može da obnovi njene ćelije, a dobro znamo koliko je zdravlje jetre važno za pravilno funkcionisanje čitavog organizma.

Izgrađuje mišiće

Surutka, posebno ona u prahu pomaže kod izgrađivanja mišićne mase ali i oporavlja mišiće nakon fizičkog napora.

Reguliše povišenu masnoću u krvi

Preporučuje ljudima koji imaju probleme sa povišenom masnoćom u krvi. Nakon samo nekoliko nedelja redovne konzumacije videćete neverovatne efekte.

Podstiče sreću i smanjuje umor

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće te tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora.

Izvor: stil.kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *