SIRTFOOD dijeta: Novi režim prehrane za gubitak 3 kilograma u 7 dana

Dijeta koju se najviše pretražuje na internetu zove se ‘sirtfood’ dijeta. To je novi i neobičan režim prehrane koji dozvoljava konzumaciju mnogih ‘grješnih’ namirnica i koji je po interesu potukao Dukan i Paleo dijete

Možete li vjerovati da postoji režim prehrane koji ne samo da dozvoljava nego i potiče konzumaciju čokolade, crvenog vina i crne kave? Ako ste ljubitelji ovih namirnica, onda će vam se svidjeti takozvana ‘sirtfood’ dijeta. Osmislili su je i testirali nutricionisti Aidan Goggins i Glen Matten koji su sve detalje o novom režimu prehrane prezentirali u knjizi ‘The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss’.

Ova dijeta bazira se na konzumaciji hrane koja potiče nastajanje skupine enzima pod nazivom sirtuin. Istraživanja su pokazala da oni drže metabolizam pod kontrolom i ubrzavaju sagorijevanje kalorija, a uz to reguliraju razne upalne procese u tijelu i štite stanice tijela.
PRIMJERI NAMIRNICA KOJE AKTIVIRAJU SIRTUIN

  • Piće – zeleni čaj, matcha zeleni čaj, nezaslađena crna kava, crveno vino (posebno pinot noir).
  • Voće i povrće – citrusi, jabuka, borovnica, datulja, celer, kelj, crveni luk, rikola, crvena cikorija.
  • Začini – peršin, kurkuma.
  • Druge namirnice – tamna čokolada s minimalno 75 posto kakaa, orasi, maslinovo ulje, heljda, losos, kozice.
  • Losos je jedna od namirnica dozvoljena na ‘sirtfood’ dijeti.


OSNOVNA PRAVILA DIJETE

Provodi se po tjednom rasporedu i bazira se na restriktivnom unosu kalorija.

1. Prva tri dana u organizam se unosi 1000 kalorija dnevno konzumiranjem 3 smoothieja i 1 obroka napravljenog od namirnica s popisa dozvoljene hrane.

2. Od četvrtog do sedmog dana unosi se 1500 kalorija dnevno konzumiranjem 2 smoothieja i 2 obroka.

REZULTATI

Goggins i Matten dijetu su testirali isključivo na ispitanicima koji se redovito tj. svakodnevno bave tjelovježbom. Svi ispitanici u prosjeku su izgubili 3 kilograma u 7 dana. Nutricionisti naglašavaju kako je ovo prije svega režim prehrane, a ne drastična dijeta za nezdravi gubitak kilograma. Cilj prehrane je osnažiti metabolizam i imunosni sustav te poboljšati opće zdravstveno stanje koje će uz obaveznu tjelesnu aktivnost naposljetku uroditi i gubitkom viška kilograma.

SAVJET PLUS: Ako želite smršavjeti ne morate nužno pratiti određenu dijetu nego možete i sami eksperimentirati sa zdravom prehranom.

Izvor: zadovoljna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *