Recept koji su svi čekali: Najukusnija čokoladna torta!

Čokoladna torta ili čokoladni gato (od francuskog: gateau au chocolat) jeste kolač kom aromu daje čokolada, odnosno kakao prah.

Danas su među popularnijim tortama sirove, bez brašna, ali neke stvari se nikad ne menjaju koji god trend da naiđe. Čokolada, odnosno kakao prah u srži je ove poslastice koja je omiljena milionima širom svijeta. Čoko torta uvijek je sjajna ideja kad hoćete da obradujete nekoga jer malo ko može da joj odoli.

Sastojci:

-200 g crne čokolade

-200 g mlječne čokolade

-225 g putera

-200 ml mlijeka

-250 g keksa

Priprema:

Kalup za tortu obložite prozirnom folijom. Pomiješajte puter sa obje vrste čokolade i mlijekom i otopite na pari. Povremeno mješajte, a zatim sklonite sa vatre kada bude potpuno glatko. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Izlomite keks na srednje komade u veliku činiju. Prelijte oko 3/4 čokoladne smjese preko izlomljenog keksa i mješajte dok se komadi ne natope. Polovinu preostale čokolade sipajte na dno pripremljenog pleha i ravnomjerno rasporedite špatulom, pazeći da smjesa uđe u uglove.

 

 

Sipajte otprilike polovinu smjese sa keksom u pleh i ravnomerno rasporedite, čvrsto pritiskajući površinu lopaticom ili kašikom da biste istjerali sav vazduh. Kašikom dodajte preostalu smjesu sa keksom i poravnjajte. Prelijte preostalom čokoladnom mješavinom i zagladite.

Ostavite u frižideru dok se ne stegne, oko tri sata. Kada se stegne, izvadite iz pleha i skinite prozirnu foliju. Isjecite na parčad i uživajte. Čuvajte do tri nedelje u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, piše Nova S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *