RAPIDNO SKIDANJE KILOGRAMA: ‘Lubenica-dijeta’ je restriktivna, ali donosi nevjerojatne rezultate!

Lubenica (Citrullus lanatus) je jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki (Cucurbitaceae). Ona može pomoći i kod skidanja kilograma jer zavarava glad i povoljno djeluje na probavu. Osim toga, prirodno je slatka pa vam može pomoći i kada nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom.

 

Idealna je namirnica za najzdraviji način prehrane, ne samo zato što je visoko hranjiva i odlična okusa, nego i zato što ima malo kalorija. Jedna šalica lubenice ima svega 49 kalorija. Bogata je vodom pa osvježava, ali i zadovoljava apetit.

Odlučite li se za ovu dijetu, najbolje bi bilo da je se pridržavate od devet do trinaest dana.

Prva tri dana jede se samo lubenica. U drugoj se fazi dodaju ostale namirnice, a lubenica se jede kao međuobrok. Druga faza nije restriktivna poput prve i može trajati od šest do deset dana, ali ne sadrži puno ostalih namirnica. S obzirom na to da lubenica sadrži puno vode, možda nećete imati potrebu za uobičajenom konzumacijom vode.

U drugoj fazi jelovnik izgleda ovako: za doručak pojedite zdjelu zobenih pahuljica s mlijekom i nekoliko žlica kravljeg sira, za međuobrok od 2 do 3 kriške lubenice, za ručak pileći file, ribu ili nemastan komad govedine, salatu od bilo kojeg povrća s malo maslinova ulja i octa te za večeru od dvije do tri kriške lubenice. Vlakna kojima je bogata držat će vas sitima i spriječiti prejedanje.

Iako je lubenica bogata hranjivim tvarima te ima malo kalorija, ona ima visok glikemijski indeks. Kod osoba koje su osjetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza pa se lubenica mora kombinirati s namirnicama niskoga glikemijskog indeksa.

To ne mora biti u istom obroku, ali imajte na umu da bi u idućem obroku trebalo pojesti namirnicu niskoga glikemijskog indeksa kako bi se anulirao visoki indeks lubenice.

Izvor : Dnevno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *