PET TIBETANACA – vježbe koje daju mladost, zdravlje i vitalnost.

Vježbe “pet tibetanaca”, koje su osmislili monasi na drevnom Tibetu prije više hiljada godina, čuvaju vitalnost, ispunjavaju organizam osvježavajućom mladalačkom energijom i snagom tako da ćete se tokom dana osjećati bolje, a postići ćete više od onog što ste isplanirali.

Istovremeno stimulišu žlijezde sa unutrašnjim lučenjem, jačaju imunitet, a ne oduzimaju puno vremena, ne zahtijevaju posebne uslove, i mogu da ih rade ljudi svih uzrasta. U početku će vam za cijelu seriju trebati oko tri minuta, a kasnije najviše 15, piše uspesnazena.com!

Najbolje je da vježbe radite ujutru, pola sata nakon ustajanja, a prije doručka. Izvodite ih po tačnom redosljedu, od prve do pete. Počnite sa onoliko ponavljanja koliko vam odgovara. Na primjer, stariji mogu da počnu sa tri ponavljanja, a mlađi sa devet ili 11.

Važno je da počnete sa neparnim brojem, znači možete početi sa 3, 5, 7, itd. Svake nedelje radite dva ponavljanja više, dok ne dođete do broja 21. To je granica koje treba da se pridržavate dokle god radite “tibetance”.

Ako preskočite jedan dan, možete da nastavite u istom ritmu, a ako preskočite više od jednog dana, trebalo bi da se vratite na početak i počnete od broja tri. Po završetku vježbanja lezite na pod, ispružite se i opustite koliko možete. Dišite polako. Ostanite u tom položaju par minuta.

Nakon vježbanja preporučuje se tuširanje mlakom vodom.

PET TIBETANACA – vježbe:

Prvi “tibetanac”

Pojačava tjelesnu i duhovnu pokretljivost i poboljšava osjećaj balansa.

Stanite uspravno i raširite ruke u visini ramena da budu paralelne sa podlogom. Dlanove okrenite prema dole. Okrećite se oko svoje ose u smjeru kazaljke na satu. Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Jedan okret je jedno ponavljanje.
1

Drugi “tibetanac”

Jača trbušne mišiće i poboljšava imunitet.

Lezite na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, ruke su uz tijelo, dlanovi okrenuti ka podu. Udahnite na nos, i istovremeno lagano podižite noge i glavu sve dok noge ne dođu u uspravni položaj, a bradom dodirnete grudi.

Dok vraćate noge i glavu u početni položaj, izdišete na nos ili usta. Ako vam je u početku teško da podižete potpuno ispružene noge, možete malo da ih savijete u koljenima.
2

Treći “tibetanac”

Širi grudni koš i pomaže pri jasnijem sagledavanju životnih ciljeva.

Kleknite na koljena, savijte stopala tako da se prstima oslanjate na tlo. Dlanove stavite na zadnji dio butine, odmah ispod stražnjice, a glavu savijte tako da brada dodiruje grudi. Koljena bi trebalo da budu malo razmaknuta, a karlica u ravni sa leđima.

Udahnite kroz nos i lagalo savijajte gornji dio tijela u struku unatrag. Glavu zabacite unazad koliko možete. Zadržite na kratko dah, a zatim izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

3

Četvrti “tibetanac”

Ispravlja vrat, jača kičmu, aktivira varenje i pleksus solaris.

Sjedite na pod. Kičma je prava, noge ispružene, ruke su pored tijela, a dlanovi su oslonjeni na pod. Prsti na rukama su okrenuti prema nogama. Važno je da ruke stavite pored trupa. Glava je pognuta napred, a brada se naslanja na grudi.

Udahnite kroz nos i podižite trup prema gore. Pritom se noge savijaju u kolenima dok stopala dodiruju tlo. Glavu spustite ka podu tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

4-1

Peti “tibetanac”

Pročišćava um i popravlja raspoloženje. Lezite na stomak, dlanove oslonite na pod pored ramena i rukama pridignite gornji dio tijela. Ruke i noge su razmaknute oko 60 cm jedna od druge. Prednjim dijelom stopala se oslanjate na tlo, a glavu zabacite unazad ka leđima.

Udahnite kroz nos i podignite zadnjicu, a glavu istovremeno savijajte dok ne dodirne grudi. Treba da tijelom formirate oblik trougla. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Tokom vježbe cijelo tijelo je, osim dlanova i nožnih prstiju, iznad tla.

5

Smatra se da vježbe pet tibetanaca:

* poboljšavaju san
* smanjuju napetost
* povećavaju koncentraciju i pamćenje
* poboljšavaju probavu
* poboljšavaju rad respiratornih organa
* sprečavaju gubitak koštane mase
* smanjuju bol u leđima
* pomažu proces mršavljenja
* povećavaju fizičku snagu i izdržljivost
* poboljšavaju emocionalno i mentalno zdravlje

Izvor: uspesnazena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *