OVO MORATE IMATI: Evo kako da napravite svoje organsko jabukovo sirće

Sigurno već znate koliko je jabukovo sirće zdravo i kakve sve pozitivne efekte ima po organizam. Ono se najviše koristi pri kuvanju, ali može da izleči i razne bolesti.

Zar ne bi bilo sjajno kada biste imali ovaj lek uvek pri ruci? To je moguće, potrebno vam je samo malo organskih jabuka.

Evo šta vam je sve potrebno da napravite svoje organsko jabukovo sirće:

– Oprane i narendane jabuke – možete ih iseckati na sitne kriške ili ih staviti u blender i lepo samleti

– Voda

– Malo šećera. Ako koristite kisele jabuke, dodajte 1% šećera na ukupnu količinu jabuka. Šećer je potreban za fermentaciju i njega uopšte nema u finalnom proizvodu

– Velika staklena ili plastična tegla

– Gaza

Priprema:

Narendajte jabuke, stavite ih u staklenu ili plastičnu teglu, stavite malo šećera, prelijte vodom i pokrijte gazom, a zatim ostavite da stoji na temperaturi od oko 20°C.

Nakon 7-10 dana, počeće da se oseća miris sirćeta iz prostorije u kojoj se čuva. Miris je jako jak tako da ne bi trebalo da ga čuvate u kuhinji ili nekom drugom mestu u kom često obitavate.

Zato je najbolje da ga čuvate u podrumu ili u špajzu. Nakon mesec dana možete probati da li vam odgovara kiselost sirćeta. Ukoliko vam je dovoljno jako, možete procediti smešu i presuti sirće u čiste i sterilizovane flaše.

Izvor: Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *