NIKAD ZDRAVIJI: Pijte ovu tečnost svaki dan i imaćete dug i kvalitetan život

Mnogi je ne vole, ali kada saznate koliko je zdrava, pićete je svaki dan. Surutka se koristila od davnina kao narodni lek i može vam pomoći da se oslobodite različitih bolesti i tegoba.

Dugo se smatralo da Norvežanke svoj savršen ten duguju upravo ovom napitku. Doktor Pavo Aviola je savetovao ispijanje surutke za dug i kvalitetan život.

Dokaz da je bio u pravu je engleski seljak Tomas Par koji je navodno pio surutku svaki dan i živeo je 152 godine.

Sastav i svojstva surutke

Surutka je pogodna za sve uzraste. Po sastavu je slična majčinom mleku, pa se može koristiti kao zamena za mleko kod odojčadi.

Ova tečnost sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Sadrži kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, kao i brojne vredne enzime i amino-kiseline. Sto grama surutke sadrži samo 26 kalorija, pa se preporučuje osobama koje vode računa o ishrani.

Najzdravije piće za čišćenje jetre

Čista jetra je ključ dobrog zdravlja, a surutka je moćno sredstvo za uklanjanje toksina. Pomaže kod ciroze i omogućava duži i kvalitetniji život. Pored toga, surutka se koristi protiv hroničnog umora, stresa, gojaznosti, visokog krvnog pritiska, pada imuniteta, problema sa želucem, kandidom itd.

Kao moćan antioksidant, surutka pomaže i kod problema sa štitnom žlezdom, kod upornih upala i Parkinsonove bolesti. Sportisti je često koriste za bolju izdržljivost, a dame za gubitak suvišnih kilograma. Puna je elektrolita, hidrira telo i daje energiju.

Preporučuje se kozja sirutka, ali dobra je i kravlja. Osim što se pije, surutka se koristiti i za negu kože i kose, u pripremi peciva, poslastica i smutija i sl. Ne preporučuje se više od 1,5 dl surutke tri puta na dan za početak, ali vremenom se ova doza može povećati i do 1 l dnevno.

Izvor: zena.blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *