Napitak koji mijenja život na bolje: Nećete vjerovati šta sve može jabukovo sirće!

Napitak koji mijenja život na bolje: Nećete vjerovati šta sve može jabukovo sirće!

Pored sode bikarbone, jabukovo sirće jednostavno morate imati u kući ili na putu u svakom momentu. On djeluje bolje od lijekova, a pri tome je 100% prirodan preparat.

Evo kako možete da iskoristite jabukovo sirće:

 1. Neutralizuje mirise

Ako se u vašoj kući osjeća neprijatan miris koji nikako da nestane, stavite malu količinu jabukovog sirćeta u posudu tamo gdje se miris osjeti i ubrzo ćete uživati u prijatnoj aromi koja prožima prostor, piše “Zadovoljna“…

 1. Ubija korov

Pomiješajte dvije litre jabukovog sirćeta, četvrtinu šoljice soli i pola kašičice deterdženta za suđe. Poprskajte korov ovom mješavinom i gledajte kako trune i žuti. Pazite da ne poprskate cvijeće koje želite da zadržite.

 1. Čisti lice

Zbog svojih antibakterijskih svojstava jabukovo sirće je idealno i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju bubuljica kao i u ravnoteži pH kože. Razblažite malo sirćeta u vodi, umočite komadić vate pa prebrišite lice.

 1. Uklanja modrice

Na mjesto gdje ste se udarili ili se već pojavila modrica utrljajte malo sirćeta. Djelovaće protivupalno, te će smanjiti diskoloraciju.

 1. Uklanja neprijatan zadah

Mućkajte malu količinu jabukovog sirćeta u ustima i to će pomoći u eliminaciji neprijatnog zadaha. Sirće će ubiti bakterije koje prouzrokuju zadah.

 1. Kosi daje mehkoću i sjaj

Sipajte trećinu šoljice jabukovog sirćeta u četiri šoljice vode i time isperite kosu nakon šamponiranja, a zatim hladnom vodom. Ako imate perut dvaput sedmično poprskajte glavu sa mješavinom od jednake količine sirćeta i vode. Zamotajte kosu u peškir i ostavite da odstoji sat vremena. Operite kosu kao i obično.

 1. Služi kao dezodorans

Ne možete naći zdraviji dezodorans od jabukovog sirćeta. Nanesite malo sirćeta ispod pazuha i sačekajte da se osuši nakon čega se miris sirćeta neće osjetiti.

 1. Izbjeljuje zube

Jednu količinu jabukovog sirćeta razblažite u dvije količine vode pa mućkajte u ustima tu tečnost. Operite zube kao i obično.

 1. Uklanja neprijatan miris nogu

Obrišite noge papirnatim peškirom potopljenim u jabukovo sirće.

 1. Pomaže kod mršavljenja

Jabukovo sirće čini nas sitijim, a kiselina u njemu spriječava nakupljanje masnih naslaga.

 1. Pomaže kod upale grla

Čim osjetite bol u grlu mućkajte mješavinu od jednake količine tople vode i jabukovog sirćeta kako biste zaustavili dalje komplikacije. Ponovite svakih sat vremena.

 1. Čisti sinuse

Jabukovo sirće uklanja i sekret koja se nakuplja u sinusima i otežava disanje. Njegova antibakterijska svojstva takođe spriječavaju upalu sinusa i prehladu. Popijte malo vode pomiješane sa jabukovim sirćetom.

 1. Pospješuje probavu

Ako imate problema sa lošim varenjem hrane, svako jutro na prazan želudac popijte rastvor od vode i jabukovog sirćeta. Jedna rakijska čašica se razblažuje u jednoj čaši vode. Pektin u sirćetu olakšaće rad crijeva.

 1. Uklanja virusne bradavice

Umočite komadić vate u sirće, flasterom zalijepite preko bradavice te ostavite da odstoji preko noći. Ponavljajte svake noći sve dok bradavica ne otpadne.

 1. Vraća energiju

Kalijum i enzimi u jabukovom sirćetu pomažu kod podizanja energije. Dodajte malo sirćeta čaši vode i popijte. Možete je piti i tokom treninga kako biste se manje iscrpjeli. Amino kiseline u sirćetu spriječavaju nakupljanje mliječne kiseline nakon vježbanja.

Izvor: stil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *