NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA PLANETI: Uspješno snižava krvni pritisak te sprječava srčani i moždani udar…

Uspješno snižava krvni pritisak te sprječava srčani i moždani udar…

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, pa mnogi tvrde da je to najzdravije voće na planeti. Gotovo da nema bolesti kod koje hurme ne mogu da pomognu.

Odličan izvor željeza:

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Oko 100 grama hurmi sadrži oko 0,90 miligrama gvožđa, što je oko 11 posto preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Zaustavljaju proliv:

Hurme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga, pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore dobre bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu:

Isto kao što zaustavljaju proliv, hurme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše svari. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i uvečer ih staviti u čistu vodu. Tokom noći one će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD, hurme se fabrički pakuju u male bočice kao lijekovi i propisuju se za zatvor.

Regulišu tjelesnu težinu:

Zbog visokog udjela hranjivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste od pretjeranog uzimanja hurmi mogli da se ugojite. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija, što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan cijeli dan.

Snižava holesterol:

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL lošeg holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama, koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca:

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopite hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro uklonite sjemenke iz hurmi, sameljite ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj prirodni lijek uzimajte nekoliko puta dnevno kako biste ojačali srce.

Smanjuju krvni pritisak:

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štite od moždanog udara:

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da regulišu rad nervnog sistema, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Povećavaju seksualnu izdržljivost:

Pregršt hurmi potopite u kozije mlijeko i ostavite da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksajte s mlijekom, dodajte med i kardamom (vrsta začina). Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i pojačava nivo energije.

Izvor: net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *