MEDICINSKA DIJETA: Supa za skidanje kilograma!

Ovaj režim ishrane je prilično rigorozan, ali za sedam dana značajno smanjuje težinu. Tokom ove dijete uopšte se ne jede hljeb, a bar jednom u sedam dana obavezna je govedina. Dijeta se temelji na receptu jedne američke bolnice za kardiovaskularne bolesti, koja se daje teškim srčanim bolesnicima za brzo mršavljenje, prije operacije.

U osnovi dijete koja traje sedam dana je supa, koja pomaže brzom sagorjevanju masnoća. Za sedam dana, ukoliko ste dosljedno poštovali jelovnik, trebalo bi da „izgubite“ pet-šest kilograma. Ako ste skinuli više od sedam kilograma, preskočite dijetu na dan ili dva, prije nego što nastavite. Dijeta se nastavlja stalno s prvim danom u jelovniku. Dani moraju ići po propisanom rasporedu i ne smiju da se preskaču.

Za vrijeme dijete ne sme da se pije alkohol zbog procesa topljenja masnih naslaga u organizmu. U danima, kad je propisan goveđi odrezak, možete ga zamijeniti pilećim prsima, pečenim na žaru, ili prženom ribom (tuna, skuša). Ali važno je, da bar jedan dan jedete govedinu, jer ima specifične sastojke potrebne za proces sagorjevanja masnoća. Za vrijeme dijete ne jede se hljeb!

Sastojci za supu:

  • 800 ml paradajza iz konzerve
  • približno 1,5 litre vode
  • po želji 2 supe iz kesice (kokošija ili goveđa)
  • so, vegeta, kocka za supu
  • 2 velike zelene paprike (može i žuta ili crvena)
  •  6 velikih glavica mladog luka
  • 500 gr zelja
  • celer (korijen i lišće) približno 1 kg

Supu možete posoliti, dodati biber i začinsko bilje. Po želji dodajte i supenu kocku, vegetu ili ljuti sos.

Priprema:

Kuhajte povrće, koje ste prije toga razrezali na male do srednje komadiće u vodi na jakoj vatri približno 10 minuta, potom smanjite temperaturu i kuhajte dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte začine, po želji supu iz kesice ili kocke i paradajz. Supu možete jesti kad god tokom cijelog dana, kad ste gladni.

PRVI DAN

Jedite samo voće i supu. Možete jesti bilo koje svježe voće, ali ne banane. Pomorandža ili mandarina su idealne za ovo doba godine jer imaju puno tečnosti. Možete piti čaj bez šećera.

DRUGI DAN

Jedite samo povrće. Možete pojesti koliko god hoćete svježeg i konzerviranog povrća. Pokušajte jesti što više zelenog lisnatog povrća (salata, spanać). Izbjegavajte grašak ili kukuruz.

Za večeru se možete nagraditi velikim krompirom pečenim u ljusci (krompir zamotajte u aluminijumsku foliju i pecite u rerni). Možete ga začiniti kašičicom maslaca ili kisele pavlake. Taj dan ne jedite nijedno voće. Tokom dana podrazumjeva se da jedete supu.

TREĆI DAN

Jedite supu, voće i povrće koliko god hoćete. Ništa više od toga. Ako ste za prva tri dana poštovali jelovnik i niste jeli ništa izvan jelovnika, morali biste izgubiti dva-tri kilograma.

ČETVRTI DAN

Jedite supu, banane i nemasno mlijeko (može i jogurt ili kefir). Možete pojesti najviše tri banane, a vodu možete piti koliko god hoćete. Banane su bogate ugljenim hidratima (i dosta su kalorične), što važi i za mlijeko. Upravo tog dana organizmu trebaju kalijum i ugljeni hidrati, kao i kalcijum i bjelančevine, da biste smanjili želju za slatkišima

PETI DAN

Jedite supu, govedinu i paradajz iz konzerve (može i svjež ako ga nađete). Možete pojesti približno 200 gr govedine i konzervu paradajza ili šest svježih paradajza. Preporučuje se goveđi odrezak, brzo pečen bez masnoće ili kuhanu govedinu. Pokušajte popiti najmanje šest do osam čaša vode, da omogućite ispiranje kiseline iz organizma. Supu jedite barem jednom.

ŠESTI DAN

Jedite supu, govedinu i povrće, koliko god želite. Možete pojesti dva do tri goveđa odreska sa zelenim lisnatim povećem (spanać, blitva, salata). Supu jedite bar jednom.

SEDMI DAN

Jedite supu, integralni pirinač kuhan u vodi i začinjen po želji, i povrće, ali bez masnoće. Možete piti nezašećeren voćni sok i, naravno, po želji vodu.

Izvor: zenskikutak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *