KUĆNA SREĆA – Biljka koja UNOSI VESELJE U SVAKI DOM

Kućna sreća (latinski naziv- Helxine soleirolii) je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se gaji. Može biti i originalan poklon, koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo. Feng Shui filozofija tvrdi da ova biljka podstiče protok pozitivne energije.

 

 

Iako podsjeća na mahovinu, ovo cvijeće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma. Potiče sa ostrva Sardinija i nije zahtjevna za održavanje.

Njega kućne sreće podrazumjeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svjetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lijepo će napredovati na blago sjenovitim mjestima, pa, ako je držite u kući, izaberite za Vašu kućnu sreću mjesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sjever.

Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

 

Zalivanje: Kućna sreća traži redovno zalivanje ali ne i preobilno da korijen ne bi počeo da truli. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vrijeme fajtati mlakom odstajalom vodom.

 

 

Presađivanje nije neophodno

Kućna sreća ne zahtijeva presađivanje. Riječ je o biljci koja poprima vid malog žbuna odnosno grma, kojoj ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Korijen je slabašan pa mu stoga ne treba sadjenje u veće saksije.

 

 

Razmnožavanje u rezidba

Da biste postigli željeni i lijep oblik biljke, na proljeće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsečene izdanke upotrebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne uzdanke.

Reznice , odnosno vrhove treba samo zabosti u mješavinu pijeska i treseta, i uz redovno zalivanje, brzo će pustiti žilice.

 

 

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte kašikom jedan dio odrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mjestu – nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

 

 

Šarm jednostavnosti

Prednost gajenja Kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvijećem.

Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cvjeta, tako što će Kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

 

 

Kućna sreća i njen uzgoj u vrtu

Ukoliko hoćete da kućnu sreću uzgajate u bašti – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica , stazica u vrtu, ili pored kapije i ograde.

Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvjetnicama.

Osim u žardinjerama i loncima, kućnu sreću neretko mnogi u vrtu gaje kao travu – upravo zbog prelijepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lijep zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje.
Ipak znajte da temperature koje su niže od 7 stepeni, kućna sreča u vrtu neće lako podnijeti. Ako su u žardinjerama, kada je hladno, unesite ih unutra.

Kućna sreća je biljka koja više od otvorenog prostora , voli toplinu doma. Zimi je potrebno držati je u toplijem prostoru sa dovoljno svjetla.

Ako je zimi ostavite u vrtu, izmrznuće, ali postoje velike šanse da će s prvim proljećnim sunčevim zracima poterati nove uzdanke i početi da se razvija i pušta zelene listiće.

Trebalo bi pomenuti još jednu bijku koja je poznata takodje pod imenom Kućna sreća, latinski naziv : (Nertera Granadensis). Zovu je još i koralna mahovina. Ova biljka formira lijep zeleni tepih po kome su posute oranž bobice, svježe i preko zime, a posebno je lijepa i kada cvjeta – u proljeće ili početkom ljeta, žutim ili bijelim sitnim cvjetovima.
Potiče sa Novog Zelanda. U pitanju je zeljasta žbunasta višegodišnja biljka, kojoj prijaju kućni uslovi gajenja, svjetlost i toplota.

Nju možete razmnožiti u proljeće dijeljenjem korijena ili sjemenom. Sjeme se dobija iz narandžastih bobica. Osušite ih potpuno, pa tek onda uzmite sjemenke koje možete posijati.
U bašti se ipak gaji kao jednogodišnja biljka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *