Kim, začin koji topi kilograme: Kako ga koristiti da bi djelovao?

Znanstvenici s Instituta medicinskih znanosti u Iranu “Shahid Sadoughi” otkrili su da osobe koje svakog dana pojedu žličicu mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin.

 

 

U istraživanju je sudjelovalo 88 žena s prekomjernom težinom. Sve su žene tijekom istraživanja smanjile dnevni unos kalorija za 500 i pratile savjete o zdravoj prehrani. Međutim, polovica ispitanica je svakodnevno jela 3 grama kima u prahu, umješanog u nemasni i nezaslađeni jogurt. Nakon tri mjeseca, grupa koja je konzumirala kim više je smršavjela. Ispitanice su u prosjeku izgubile 1,5 kilogram više od žena koje nisu konzumirale kim. Osim toga, za čak 14 posto im je bio smanjen udio masti u tijelu. Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a udio masti spustile za 4,9 posto. Taj začin pomogao im je i značajno spustiti razinu lošeg kolesterola. Znanstvenici ovaj učinak objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosterola, koji imaju sposobnost apsorpcije kolesterola, a sadrži i tvari koje ubrzavaju metabolizam.
Rezultati su se pokazali i kod žena koje nisu mijenjale prehranu U istraživanju objavljenom u časopisu Phytotherapy Research sudjelovalo je 70 tjelesno aktivnih žena koje su imale prekomjernu tjelesnu masu ili bile pretile, a tijekom istraživanja nisu mijenjale način prehrane i tjelesnu aktivnost. Skupini koja je 90 dana koristila kim opseg struka se smanjio za 6 cm.

 

 

Rezultati su pokazali da uzimanje 30 ml dnevno vodenog ekstrakta kima (Carum carvi L.) u obliku dodatka prehrani u razdoblju od 90 dana dovodi do smanjenja opsega struka za 6,2 cm i smanjenja opsega bedara za 5,4 cm, u odnosu na placebo skupinu. Znanstvenici ove rezultate pripisuju kombinaciji antimikrobnog, antioksidativnog i antiupalnog djelovanja ekstrakta kima, zajedno s utjecajem na smanjenje apetita.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *