KANTARIONOVO ULJE: Upotreba za lice, kosu, kožu, gljive i zdravlje (RECEPT)

Upotreba kantariona kao lJekovite biljke poznata je preko 2000 godina, još iz vremena starih Grka.

Ova drevna civilizacija je verovala u mistične i zaštitničke moći kantariona i koristili su je protiv nervnih poremćaja i poremećaja raspoloženja.

Korištenje ove biljne vrste za liječenje raznih unutrašnjih i spoljašnjih bolesti je i danas veoma rašireno i popularno. Kantarion tretira anksioznost, depresiju, posjekotine, opekline, ima kancerogena dejstva i blagotvorno djeluje na razne vrste poremecaja koji su povezani sa zapaljenjima, bakterijskim, virusnim i gljivičnim bolestima.

Kantarion je antioksidans i neurozaštitno sredstvo. U farmaceutskim kompanijama, naručito u Evropi, pripremaju se standardne formulacije ove biljke koje kupuju milioni ljudi. Širom svijeta, godišnji promet gotovih proizvoda od kantariona (kantarionovog ulja) prelazi nekoliko milijardi dolara. Kantarion sadrži više desetina biološki aktivnih supstanci, a najveću medicinsku aktivnost imaju hipericin, hiperflorin i etarsko ulje. Sadrži još i flavonoide, smole, karotin, tanine, vitamin C, saponine.

Biljka kantarion – botanicki opis, stanište i nazivi

Kantarion je zeljasta, višegodišnja biljka. Narasta u visinu i do 100 cm, ali je najčešće visoka oko 50 cm. Njena stabljika je čvrsta, razgranata i uspravna, a listovi su jajoliki, tj. ovalni.

Cvjetovi na vrhu stabljike su žuti i imaju pet latica, mnogo prašnika i jedan tučak.

Latice cvjetova sadrže crne ili žute endokrine tačke i linije. Ako list posmatramo kroz svjetlost, možemo vidjeti da žljezdaste izbočine podsjećaju na prozirne tačke ili crne žlijezde ( odatle i drugi dio latinskog naziva perforatum). Kantarion se bere u julu i avgustu, a cvjeta od maja do avgusta. Kada se ubere, kao lek se koriste samo cvjetovi i listovi. U listovima se nalazi eterično ulje.

Ova biljka raste na neobradenom zemljištu, na ograncima šumovitih krajeva, na livadama sa puno sunca, po brežuljcima, travnatim ledinama i pored puteva. Raste u Evropi, dijelovima Azije i Afrike i u sjevernoj Americi.

Po botaničkoj taksonomiji svrstava se u red Theales, porodicu Hypericaceae, rod Hypericum. Latinski naziv biljke je Hypericum perforatum.

U našim krajevima i na području bivše Jugoslavije ima raznih imena pod kojima se može naći: bogorodičina trava, gospino zelje, gospina trava, sentjanzevka, gospin cvijet, ivanjcica, Marina rucica, bljuzgavac, gospin cvijet.

Na engleskom jeziku njegovo ime glasi St. John’s Wort.  Ovo ime je povezano sa činjenicom da biljka cvjeta već sredinom juna (24. juna), kada se proslavlja rođenje Svetog Jovana Krstitelja kod katolika. Riječ “wort” je stara engleska riječ za biljku. Dakle bukvalni prevod bi glasio “trava Svetog Jovana”.

Na njemackom jeziku ime kantariona glasi Echtes Johanniskraut, a kantarionovo ulje Johanniskraut Öl.

Upotreba kantariona

Kantarion se upotrebljava za lijecenje mnogih bolesti i poremećaja. U velikoj je upotrebi i kao preventivno sredstvo. Postoje dva nacina korištenja: spoljašnji i unutrašnji. Poznato je da blagotvorno djeluje kod svih vrsta nervnih tegoba, upale nerava, nesanice, slabosti nerava. Kažu da može pozitivno da djeluje kod problema sa mesečarenjem, noćnim mokrenjem, problemima sa govorom  i histerijom.

Djeluje podsticajno na ginekološki sistem kod žena: razvoj organa, regulacija neredovnih mjesečnih ciklusa, ranice na grliću materice, upale jajnika, ciste na jajnicima, itd. Blagotvoran je kada su u pitanju dijareje, hemoroidi, ulkusi, gastroenterokolitisi, problemi sa jetrom, čirevima, žučnom kesom. Kantarion pomaže u zaliječenju oštećenog tkiva, on regeneriše otvorene rane, povrede, oštećenu kožu lica, opekotine na svim dijelovima tijela. Kantarionovo ulje se može utrljavati i na bolna mjesta, pa tako pomaže u olakšavanju problema kod išijasa i reume.

Kantarion se može upotrebljavati kao čaj i kao ulje.

Kantarionov čaj se priprema tako što se jedna mala kašika suvog kantariona prelije sa 250 g kljucale vode i ostavi da odstoji 15 minuta. Caj se pravi od nadzemnog dijela kantariona.

Njegova upotreba je razvijena kod liječenja depresije, nervoze, menopauze, upala.

Ulje od kantariona ima poseban proces pripreme, a njegova ljekovita svojstva su mnogobrojna i mnogostruko primjenjiva.

Kantarionovo ulje – način i proces pripreme

Pošto se kantarionovo ulje dosta koristi i rado kupuje, postoji opasnost da vam prodavci ponude proizvode koji nisu u potpunosti cisti i prirodni. Pojedini ljudi su, zbog zarade, spremni da naprave falsifikat, tj. da jedinjenje oboje crvenom bojom (alkaninom) i da lažno ulje prodaju kao originalno. To ulje nema stvarnu vrijednost, ne koristi ničemu i samo je bacanje para.

Ako nemate sigurnog prodavca i osobu za koju znate da ulje pravi na potpuno provjeren i prirodan način, najbolje je da sami prionete na posao i napravite kantarionovo ulje u sopstvenim kucnim uslovima. Ovaj proces nije komplikovan, naprotiv, vrlo je jednostavan, a vi ćete u svakom trenutku biti sigurni u njegova lekovita dejstva i ispravnost.

Kada jednom napravite sami kantarionovo ulje, taj lekoviti sadržaj možete koristiti naredne dvije godine (toliko traju njegova ljekovita dejstva).

Postupak maceracije (potapanja) vršnih dijelova biljke u devicanskom maslinovom ulju

Biljku morate nabrati kada je ona u punom cvijetu. U normalnim uslovima se to dešava u julu i avgustu. Biljku prepoznajete po listovima koji su perforirani (izbušeni), a cvjetove slobodno protrljajte kroz prste kako biste se uvjerili da ostavljaju jarko crvenu boju.

Kada biljku naberete, polako skinete cvjetove i listove i stavljate ih u staklenu flašu koja ima široko grlo. Listovi i cvjetovi bi trebalo da zauzmu jednu trecinu flaše od 1 litra.

Nakon ovog dijela procesa uzimate hladno cijeđeno (extra virgin) maslinovo ulje, za koje takode znate da je proverenog porijekla i kvaliteta. Nalijete flašu do vrha maslinovim uljem i dobro zatvorite. Bocu ostavljate na sunčanom mjestu i ne pomjerate je narednih šest do sedam nedelja. S vremena na vrijeme promućkajte bocu. Ukoliko je ljeto promjenljivo i ranije krenu kiše, bocu možete držati na toplom mjestu u kući.

Nakon navedenog vremena bi sadržaj flaše trebalo da postane svjetlocrven.

Tečnost iz boce potom prelivate kroz cistu gazu i dobro iscijedite sve zaostale dijelove biljke natopljene maslinovim uljem.

Sadržaj bi trebalo preliti opet u staklenu bocu tamne boje. Ako primetite na površini tečnosti sloj vode, skinite ga uz pomoć gumene cjevčice.

Pripremljen ljekoviti sadržaj čuvajte na tamnom mjestu.

U nekim uputstvima za pripremu kantarionovog ulja stoji da se ono pravi samo od cvjetova biljke i to svežih cvjetova. Na 100 g cvjetova ide jedan litar hladno cijeđenog maslinovog ulja.

Moguće je koristiti i neko drugo hladno cijeđeno kvalitetno ulje, ali je maslinovo ipak najbolje za ovu kombinaciju. Nabrane svježe cvjetove treba ostaviti preko noci da odstoje. Kada ih sutradan prelijete uljem, bilo bi dobro vrh flaše prekriti čistom gazom, gumicom, pa tek onda zatvaračem. Po ovoj recepturi bi mješavina trebalo da odstoji 40 dana na suncu, sa povremenim mućkanjem.

Nakon četrdesetog dana se sadržaj dobro procijedi kroz cistu gazu, pritisnu se cvjetici kako bi ispustili ulje do kraja i sadržaj se prelije u tamnu staklenu flašu. Ovaj lijek ne treba držati u frižideru. Dovoljno je da to bude tamno mjesto.

Najkvalitetnije kantarionovo ulje se prepoznaje po tamnocrvenoj boji.

Još jedan podatak o kome valja voditi računa: kantarionovo ulje se smatra fototoksicnim. To znači da se ne valja izlagati suncu nakon mazanja kantarionovim uljem po koži.

Provjereno ispravno kantarionovo ulje kod nas je ono koje se može naći medu proizvodima Instituta “Dr Josif Pancic” u njihovoj prodavnici Moc bilja. Tinktura u pakovanju od 30 ml ima rok trajanja od 18 mjeseci, a može se uzimati za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.

Za unutrašnju upotrebu se preporučuje tri puta dnevno po jedna kašicica prije jela, a za spoljašnju upotrebu treba mazati tanak sloj tinkture nekoliko puta u toku dana na željeno mjesto. Cijena ovog proizvoda je 247 din.

Ima li razlike između kantarionovog ulja za spoljašnju i unutrašnju upotrebu?

Kada se priprema za spoljašnju upotrebu, kantarion se miješa sa uljem. Ovakav ekstrakt se ujedno može koristiti i za unutrašnju upotrebu. Druga vrsta ekstrakta je onaj koji se pripravlja sa mešavinom vode i alkohola i on se uzima oralno, u vidu kapi kako bi se liječile tegobe digestivnog trakta (kolitis, cir na želucu, itd.).

Poremećaji raspoloženja i depresija su, nažalost, uobičajene bolesti 21. vijeka.

Procenat ljudi, širom svijeta, koji zahtijevaju tretman ili liječenje depresije je sve veci. Ovaj poremećaj sa sobom nosi niz simptoma kao što su jako osjećanje tuge ili krivice, gubitak interesovanja i osjecaja zadovoljstva, poremecen san, gubitak energije, smanjena sposobnost koncentracije i povecanje ili smanjenje apetita. Najozbiljniji simptomi su učestala razmišljanja o samoubistvu ili smrti.

Smatra se da depresija potiče od prekida normalne moždane neurohemije, narocito od nedostatka neurotransmitera poput norepinefrina, dopamina i serotonina. Antidepresivi obično podignu nivo tih neurotransmitera, naročito u nervnim sinapsama.

Nuspojave su moguće. Kantarionovo ulje sadrži supstance koje mogu reagovati sa drugim lijekovima koje unosite.

Ove supstance mogu umanjiti ili promijeniti efektivnost drugih lijekova. Pre nego što počnete redovno da koristite kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu, konsultujte se sa svojim ljekarom. Ukoliko već uzimate farmaceutske antidepresive, onda ne bi bilo uputno miješati ih sa kantarionovim uljem. To isto važi i za kontraceptivne pilule, antikoagulante i lijekove za krvni pritisak.

Lijekovi ćije će dejstvo oslabiti ako se uz njih uzima kantarion su lekovi protiv epileptičnih napada.

Kantarion i njegovi sastojci djeluju stimulišuce na neke enzime iz jetre. Ovi enzimi spriječavaju da se sastojci prepisanog lijeka apsorbuju. To znaci da ce kantarion pomoći da se izbace otrovi iz lijekova. Naravno, to je u pojedinim situacijama dobro, ali ponekad i nije.

Korištenje kantariona u trudnoi i dok dojite bebu

Zvanično, savjet je da se kantarionovo ulje ne koristi u trudnoci. Takožer,  se smatra da ga nije poželjno uzimati na bilo koji način ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju.

Danas možete naići da homeopatski lijek koji se zove Hypericum perforatum, dakle isto kao i kantarion (na latinskom). Homeopate smatraju da ovaj lijek pomaže u zarastanju rana, a ponekad ga koriste i porodilje nakon carskog reza.

Homeopatski lijekovi su razblaženi mnogo puta u vodi, često i do one tačke na kojoj originalne aktivne supstance više nisu prisutne. Zbog toga, homeopatski lijek ovog naziva vjerovatno možete uzimati i u trudnoći, pod nadzorom registrovanog homeopate.

Majke koje doje svoje dijete ne bi trebalo da uzimaju kantarionovo ulje niti tablete od kantariona. Potrebna su dodatna istraživanja pre nego što se utvrdi da li je bezbjedno ili ne i po majku i po dijete. Dosadašnja istraživanja nisu dala značajne rezultate. Ono što se zna jeste da male kolićine aktivnih sastojaka kantariona ulaze u majčino mlijeko. Mešutim, jedna studija je pokazala da su bebe, cije su majke koristile kantarion dok su ih dojile, imale grceve i bile su pospane.

Kantarionovo ulje za kožu i lice (akne, bore, opekotine, strije)

Kantarion ima antibakterijska svojstva i može da pomogne u borbi protiv bilo koje vrste zapaljenja. Kada se primjenjuje lokalno, ublažava simptome povezane sa manjim povredama i iritacijama kože, djeluje kao prirodni tretman protiv ekcema, kao lek protiv opekotina i ožiljaka.

Kantarion pokazuje antiinflamatorna svojstva zbog svojih inhibitornih efekata na prozapaljenske gene. Ovi geni igraju kritičnu ulogu u hroničnim inflamatornim bolestima. Ekstrakti kantariona se koriste već hiljadama godina za lijecenje posjekotina i ogrebotina. Njegova korisnost u smanjivanju upala je dobro poznata.

Gospina trava je zaista moćno sredstvo kada je njega kože u pitanju. Kantarionovim uljem se tretiraju akne, bore, strije, pa cak i celulit. S obzirom na to da sadrži jedinjenja koja uništavaju gljivice i bakterije, jasno je da će lokalna primjena čistog kantarionovog ulja suzbijati izazivače svih iritacija na koži, bubuljica na licu i ostalih zapaljenskih procesa dermatološkog tipa.

Kantarionovo ulje za kosu

Zbog svojih antivirusnih, antibakterijskih i antizapaljenskih dejstava, kantarionovo ulje se pokazuje kao odlično sredstvo u tretmanu iritirane kože glave. Svi koji pate od proređivanja kose, gubitka kose (zbog zračenja ili nekog drugog razloga) mogu se osloniti na lijekovite moći kantarionovog ulja. Recept koji utice na površinske ćelije kože glave i koji jača dlaku, a samim tim pomaže obnavljanju kose je jedna fantastična kombinacija različitih biljaka.

Šampon se pravi od vode, natrijum-hlorida kokamida (hemijski modifikovanog oblika kokosovog ulja), ulja čajnog drveta i kantarionovog ulja. Nanošenjem ovog melema na kožu glave i nježnim masiranjem, ocisticete skalp i poboljšati mikrocirkulaciju.

Kantarionovo ulje hrani koren kose, dobar je borac protiv peruti i seboreicnog dermatitisa.

Svi oni kojima je kosa izrazito suva, iskrzana i ispucala na vrhovima (“procvetala”) mogu posegnuti za kantarionovim uljem. Utrljavanjem ulja u kožu glave i natapanjem kose, doci cete do rezultata.

Kantarionovo ulje za hemoroide

Uzrok nastanka hemoroida je nezdrava ishrana bez svježeg povrca, nedovoljan unos tečnosti, dugo sjedenje, naposlijetku i stres. Hemoroidi nastaju kada se stvori jak pritisak u venama karlične i rektalne regije. Često ih dobijaju trudnice ili ljudi koji pate od zatvora, ali i gojazni ljudi.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Nezavisno od toga kog su tipa, donose mnogo neprijatnosti i bola. Ponekad, ako su isuviše veliki ili natekli, mogu krvariti. Naravno, ovaj problem se rješava operacijom. Ipak, postoje ljudi koji se boje operacije ili im je isuviše neprijatno da odu ljekaru, pa oni radije biraju da se lece sami. Zahvaljujući prirodnim medikamentima, kućno liječenje je moguće i potpuno je bezbjedno.

Ako patite od hemoroida, kantarionovo ulje i njegova antibakterijska i anelgetička dejstva, mogu pomoći, mogu smanjiti otekline i potpuno izliječiti problem.

Čisto kantarionovo ulje se aplicira direktno na hemoroide tri do četiri puta dnevno. Nakon nekoliko dana, osjetićete olakšanje i tegobe će nestati.

Uz ovaj prirodni medikament, potrebno je da vodite računa o ishrani, da uzimate što više integralnih žitarica, suvih šljiva. Poželjno bi bilo da pokušate da ostavite cigarete i pojacate fizicku aktivnost.

Kantarionovo ulje za ginekološke probleme

Svaka žena je u svom životu bar jednom imala problema sa vaginalnim infekcijama i neprijatnim svrabom. Postoji veliki broj žena koje imaju problema sa cisticnim jajnicima, čestim upalama jajnika ili ranicom na grliću materice. Ginekolozi uglavnom preporučuju antibiotike u obliku krema ili pilula, ali postoje i drugi nacini lijecenja. Biljka koja se pokazala kao veoma djelotvorna u lijecenju ovakvih i slicnih tegoba je kantarion.

Mnoga ženska iskustva su pokazala da je korištenje kantarionovog ulja dovelo do nevjerovatnih rezultata.

Evo nekih iskustava:

“Kantarion sam koristila zbog ranice na grliću materice. Zakazali su mi spaljivanje, a ja sam samostalno počela da koristim tampone sa kantarionovim uljem. Na sledećem zakazanom pregledu, ginekolog je utvrdio da je ranica nestala i intervencija je otkazana. Od tada koristim ovaj recept, s vremena na vrijeme, radi preventive”.

Kantarionovo ulje za želudačne probleme

Poznato je da kantarionovo ulje djeluje smirujuće kod svih pacijenata koji imaju bolove zbog čira na želucu ili druge slicne probleme. U tom slučaju se koristi kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu. Dovoljno je da tri puta dnevno, dvadesetak minuta prije jela, nakapate tridesetak kapi ulja i popijete sa cašom vode. Neko, ko ne može da podnese ukus, može nakapati ulje na kocku šecera i sisati dok se ne otopi u ustima.

Kantarionovo ulje za reumu

Odličan recept za sve one koji pate od reumatodnog artritisa jeste mješavina kantariona i ruzmarina. 50 g lista ruzmarina i 100 g suvog cvjeta i lista kantariona se stavi u jedan litar maslinovog ulja.

Ova mješavina se čuva na suncu oko mjesec dana uz povremeno miješanje, tj. muckanje flaše. Nakon ovog vremena, sadržaj treba iscijediti kroz dezinfikovanu gazu, i sipati ga u tamnu staklenu flašu. Ovim uljem se masiraju i utrljavaju bolna mjesta.

(gospodarzdravlja.com)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *