KAKO MORE LIJEČI: Zašto je dolazak na more koristan za vaše zdravlje

Sunčanje ne donosi samo lijep ten, nego nas snabdeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate.

 

 

Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

 

 

Boravak na moru oslobađa od stresa. Što još ima tako opuštajući učinak kao sunce, lagani vjetar i šum talasa…

 

 

Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži, dokazano djeluje u borbi protiv stresa.

 

 

More je idealno za sportske aktivnosti. Plivanje, ronjenje, aerobik u vodi, odbojka na plaži… Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja.

 

 

More ublažava artritis i bolove u leđima. Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma.

 

 

Kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.

 

 

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

 

 

I na kraju, plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči.

 

 

Izvor: mondo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *