JABUKOVO SIRĆE: Čudesna tečnost odgovorna za dobro zdravlje

Jabukovo sirće, sam naziv kaže, pravi se od jabuka, a njihov dvostruki proces fermentiranja je ono što ga čini hranjivim i prepunim enzima.  Ove hranjive materije i enzimi odgovorni su za mnoge zdravstvene koristi jabukovog sirćeta. Da vidimo koje su to.

Kontroliše dijabetes

Dijetalna vlakna prisutna u jabukovom sirćetu pomažu u kontrolisanju dijabetesa tipa 2. Ukoliko se uveče uzmu dvije kašičice jabukovog sirćeta, nivo šećera u krvi će ujutro biti smanjen.

Smanjuje nivo lošeg holesterola

Jabukovo sirće sadrži pektine i amino kiseline koje balansiraju nivo lošeg holesterola u organizmu. Smanjenjem nivoa pomenutog holesterola, jabukovo sirće ima mogućnost da spriječi bolesti srca.

Ublažava artritis

Ono sadrži veliku količinu kalcijuma koji pomaže održavanje zdravlja i jačine kostiju. Pored toga, jabukovo sirće može olakšati i bol u zglobovima i ukočenost što ga čini veoma dobrim lijekom za ublažavanje artritisa.

Pomaže u gubljenju težine

Jabukovo sirće pomaže sagorijevanje suvišnih kalorija, a pored toga, ono reguliše i metabolizam. Šnita hljeba sa malo jabukovog sirćeta pomoći će vam da se osjećate sito, što dovodi do manjeg konzumiranja hrane. Na ovaj način, lako ćete se riješiti suvišnih kilograma.

Smanjuje rizik od raka

Beta-karoten prisutan u jabukovom sirćetu može pomoći u smanjenju rizika od raka. Ono pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji dovode do rasta ćelija raka u organizmu.

Njeguje kožu i kosu

Ono daje koži sjaj kroz poboljšanje cirkulacije hranjivih materija i ograničavajući delitaciju pora kože. Takođe, može se koristiti i na kosi, kako bi se učinkovito riješili peruti.

Snižava krvni pritisak

Sadržaj pektina u jabukovom sirćetu pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Ako imate visok krvni pritisak, jabukovo sirće će vam biti odličan lijek.

Ublažava proljev

Jabukovo sirće može ublažiti simptome proljeva, jer umiruje sluzokožu debelog crijeva. Ono može umiriti stomačne tegobe, spriječiti povraćanje te dovesti do bolje probave.

Pomaže da se ublaže tjelesni mirisi

Jabukovo sirće pomaže u balansiranju pH nivoa vaše kože, čime se sprečava pojavljivanje neprijatnih tjelesnih mirisa koje uzrokuju bakterije. Kako biste smanjili tjelesne mirise, obrišite pazuh nerazblaženim jabukovim sirćetom.

Sprečava nastajanje lošeg zadaha

Zbog svojih kiselih kvaliteta, jabukovo sirće se smatra odličnim lijekom protiv lošeg zadaha. Ispiranje usta mješavinom 250 ml vode i 10 ml može vam pomoći da loš zadah držite na odstojanju.

Izvor: Minimagazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *