GOVOR TIJELA: Devet znakova da ne pijete dovoljno vode…

Ne postoji mnogo na ovom svijetu što je više osvježavajuće od ledeno hladne čaše vode. Ne mislim da postoji iko živ ko može zanijekati da ponekad, jednostavna čaša vode može biti ljepša nego šolja kahve ili limenka gaziranog pića.

Uprkos tome, mnogo ljudi ne pije dovoljno vode na dnevnoj bazi. Lišavajući sami sebe najvećeg prirodnog resursa na svijetu, stalno narušavamo naše tijelo.

Ako imate bilo koji od sljedećih znakova, trebali biste poboljšati svoju situaciju počevši sa čašom hladne vode.

1. Vaša usta su uvijek suha

To se čini prilično očito, ali posljedice ovoga nisu baš tako očite. Naravno, svaki put kada osjetite ljepljivi, gadan osjećaj u ustima, očito posegnete za nekom vrstom tekućine. Međutim, slatka pića su samo privremeno rješenje koje vodi do većeg problema. Pitka voda podmazuje sluz membrane u ustima i grlu, koja će i dalje držati usta vlažnim, dugo nakon tog prvog gutljaja.

2. Vaša koža je suha

Vaša koža je vaš najveći organ i treba biti hidratizirana skoro svo vrijeme. U stvari, suha koža je jedan od prvih znakova potpunog isušivanja, što može dovesti do mnogo većih problema. Nedostatak vode znači nedostatak znoja, što dovodi do tjelesnih nemogućnosti da se spere prljavština i akumulira masnoća tokom dana. Ako želite čistu i hidratiziranu kožu, vaš prvi korak bi trebao biti više vode.

3. Bol u zglobovima

Naši diskovi hrskavice i kičme se sastoje od oko 80% vode. Pijenje dovoljne količine vode predstavlja apsolutnu nužnost kako bi naše kosti i zglobovi mogli izdržati nagle pokrete, skakanje ili trčanje.

4. Vaša mišićna masa se smanjuje

Vaši mišići se također sastoje uglavnom od vode. Očito, manje vode u tijelu znači manje mišićne mase. Pijenje vode prije, za vrijeme i nakon treninga, ne samo da vas održava hidratiziranim, nego vam također donosi vodu na prava mjesta u tijelu, te smanjuje izglede za razvoj upala koje se odnose na vježbanje i dizanje utega.

5. Duže ostajete bolesni

Pitka voda omogućuje vašem tijelu da kontinuirano izbacuje toksine. Vaši organi filtriraju naše određene otpadne tvari poput nekog stroja, ali ako ne unosimo vodu, naš stroj ne može ispravno raditi.

6. Osjećate se umorno i letargično

Kada je tijelo dehidrirano, ono “posuđuje“ vodu iz krvi. Nedostatak dovoljno hidratizirane krvi dovodi do nedostatka kisika u cijelom tijelu. Naravno, nedostatak kisika dovodi do pospanosti i izravnog umora.

7. Imate probavne probleme

Nedostatak vode u tijelu utiče na cijeli probavni sistem. Bez odgovarajuće hidratacije, količina i snaga sluzi u želucu se smanjuje, čime želučana kiselina čini veliku štetu u utrobi. To dovodi do onoga što obično nazivamo žgaravica i probavne smetnje.

8. Smanjeno mokrenje

Vjerovali ili ne, ako ne idete na zahod 4-7 puta na dan, vjerojatno ne pijete dovoljno vode. A kada idete na nuždu broj 1, trebala bi biti svijetlo žute ili jasne boje. Ako je tamnije žuta, vaše vam tijelo govori da mu nedostaje pravilna hidratacija. U ekstremnim slučajevima, dehidracija može dovesti do infekcije mokraćnog sistema.

9. Prerano starenje

Količina vode koju naše tijelo zadržava se prirodno smanjuje kako starimo. Očito, to znači da kako starimo, svjesno trebamo povećavati naš unos vode. Dok je prerano starenje očitije izvana, šteta u našoj utrobi će se u konačnici osjetiti tokom vremena.

Izvor: akos.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *