Eliksir od borovih iglica: Liječi bronhitis, upalu pluća, astme, kašlja, upale grla, prehlade

Predlažemo vam pravljenje eliksira od mladih borovih iglica. Eliksir je jednostavno napraviti, a sve potrebne sastojke imate na dohvat ruke.

Eliksir se može koristiti u prevenciji i liječenju bronhitisa, upale pluća, bronhijalne astme, kašlja, upale grla, prehlada i promuklosti kao i svih ostalih problema sa disajnim putevima i bronhijalnim alergijama.

Borove iglice i njihov ekstrakt koji ćete dobiti ovim putem godinama se koriste za jačanje imunog sistema, opšteg stanja organizma i poboljšanje apetita. Najbolje je da eliskir napravite i pripremite unaprijed te koristite kada vam zatreba za neke od navedenih problema.

Za eliksir vam je potrebno:

– mlade i zdrave borove iglice, pupoljci i manje grančice, svježe urbane
– vodka
– domaći med
– nekoliko limuna

Za razliku od dosadašnjih recepata ovdje vam nećemo navoditi mjere u gramima. Potrebno je da naberete mlade borove iglice sa drveta koje nije izloženo nečistoćama. Naberite jednu kesu mladih i zdravih iglica, pupoljaka i tankih grančica.

Iglice properite u vodi i ostavite ih da se osuše. Borove iglice isjecite ili izlomite na što sitnije dijelove. Uzmite staklenu teglu od 2 ili 3 litra i napunite je borovim sastojcima.

Između dodajte kriške limuna sa korom. Zatim u teglu uspite jako alkoholno piće (najbolje vodku). Teglu ispunite alkoholom do ¾ zapremine. U ostatak tegle uspite domaći med.

Tegla mora imati dobar poklopac koji će hermetički zatvoriti smjesu. Kada uspete sve sastojke teglu dobro protresite da se sastojci izmješaju i sjedine. Kada budete prikupljali iglice ukoliko pronađete na drvetu svježu smolu možete i nju pokupiti u teglicu i dodati u ovaj eliksir.

Smjesa treba odstojati 40 dana kako bi bor pustio sve ljekovite sastojke pod dejstvom alkohola, meda i limuna. Teglu povremeno promućkajte. Nakon stajanja smjesu procjedite a dobijeni eliksir naspite u staklne tamne boce.

Vijek trajanja eliksira je neograničen ukoliko se skladišti na tamnom i hladnom mjestu. Eliksir možete konzumirati preventivno ili kada se pojavi neki od navedenih problema sa disajnim putevima ili kašljem. Možete uzimati tri puta po jednu supenu kašiku na prazan stomak u toku dana ili čak i više prema potrebi.

Djeca konzumiraju manju dozu zbog alkohola prisutnog u eliksiru u zavisnosti od uzrasta i jačine tegoba i to 3 čajne ili 3 kafene kašikice.

Preventivno, kada nemate tegobe konzumirate jednu supenu kašiku eliksira pred spavanje.

Sirup od borovih iglica se u našim krajevima često pravi tako što se u teglu postavlja red borovih iglica, red šećera i tako do vrha tegle. Nakon toga tegla se poklopi folijom i ostavi na toplo i sunčano mjesto nekoliko sedmica da se šećer potpuno istopi i preuzme sokove iz borovih iglica. Nakon toga se smjesa procjedi.

Ukoliko ne želite konzumirati alkohol možete koristiti ovaj recept ali on je malo manje zdrav zbog velike količine šećera koji ide u njega.. Smatramo da je recept sa alkoholom, limunom i medom efikasniji, bolji i zdraviji.

Za recept možete koristiti bilo koju vrstu bora dostupnu u našem okruženju. Mnogi travari savjetuju da je podjednako zdravo koristiti i ostale vrste četinara za ovu namjenu (bor, jela , smreka, cedar).

Izdanke je najbolje brati od marta do juna mjeseca. Eliksir ima prijatan i osvježavajući ukus. Kao zamjenu za ovaj recepet za tegobe disajnih puteva možete koristiti i čaj od mladih borovih iglica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *