Doktor Nestorović: “Pre bih umro, nego se vakcinisao”…

Počela je masovna vakcinacija u Srbiji, a sa njoj su počele i razne priče i teorije zavere o vakcinama. Zašto koja ne valja, koje su nus pojave i slično… I sve je to u redu tok priča neki laik u svojoj okolini, ali je problem kada stručnjak javno unosi zabludu kao što to radi doktor Branimir Nestorović.

Ok, nije ne osporava da doktor ima pravo na svoje mišljenje i da može da odabere da li će i ako oće koju će vakcinu primiti. To je njegov izbor. Ali kada na televiziji javno govori o tome koja je dobra, a koja ne, onda može da stvori samo kontra efekat kod građana koji ga slušaju.

Gostujući u jutarnjem programu TV Prve govorio je upravo o vakcinama, govoreći da nikako ne bi prihvatio taj lek.

“Ja sam obećao da neću da se vakcinišem, pre ću da umrem. Svako procenjuje svoju situaciju. Kod mene dolaze ljudi i pitaju:šta mi vi preporučujete? Kažem im, zavisno od godina, zdravstvenog stanja…. Mlađe, zdrave osobe i koje su u malom riziku, zašto bi se vakcinisale? Svakako, to je pitanje ličnog izbora. Kad bi država bila baš ugrožena velikom smrtnošću, onda bih se tek vakcinisao”, rekao je Nestorović.

Dok indirektno šalje poruku da je vakcina samo za one sa pridruženim bolestima, ima i teoriju koja nikako ne valja.

“Fajzerova i Modernina vakcina se nisu proslavile kao što se očekivalo. Prednost ruske vakcine je ta što je proizvodi državna firma. Kada je državna firma u pitanju znači da ima i stroge regulative i načine na koje se proizvodi jedna vakcina. Zato mislim da je ruska najefikasnija, a što se tiče neželjenih efekata kineska ih ima najmanje. Međutim, mrtav virus u kineskoj vakcini ne može nikad biti efikasan kao kada je modifikovan. Fajzerovu nikada ne bih primio, a u budućnosti će se tek videti kako ona deluje”, rekao je Nestorović.

Nestorović navodi i da je svet došao do kraja pandemije i da se Srbija dobro pokazala kada je borba protiv kovida u pitanju. Ipak, da je on i dalje u Kriznom štabu imao bi ozbiljnu zamerku za svoje kolege.

“Zameram Krznom štabu što ističu da je svejedno koju vakcinu primiti, da su sve super. Pa, kako će onda običan čovek da izabere? Mora da se kaže koja je adekvatna za koga”, zaključio je on.

I sve ovo ne bi bilo ništa loše, da doktor u svom intervjuu ne pokušava da odvrati ljude od ideje vakcinacije, leka koji će nam pomoći da se ova epidemija završi i da konačno možemo da se vratimo normalnom životu koji smo imali pre 2020. godine.

  • Izvor:
  • Noizz.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *